Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

"Drž hubu," tak řešila slovenská policie rasový útok

13. 3. 2007 - BRATISLAVA [Econnect]

Třicetiletého muže z Nigérie, Petra Ch., v sobotu nad ránem v Bratislavě napadla skupina útočníků. Na muže s odlišnou barvou pleti začali pokřikovat "Negře, co tu děláš, tohle není Afrika!" a následně na něj zaútočili. "Napadli mě, začali do mě strkat, shodili mě na zem," popsal muž útok. Potom se mu podařilo vysvléci se z bundy, za kterou ho útočníci drželi, a začal utíkat na Kamenné náměstí, kde vyhledal pomoc. Po návratu na místě už byla policejní hlídka, když jim však ukazoval útočníky, jen na něj křičeli: "Shut up!", tedy Drž hubu. O případu informovala organizace Ľudia proti rasizmu.

Napadený muž žije už tři roky se svou ženou v Martině. Poprvé se na Slovensku stal obětí rasově motivovaného trestného činu a už vypovídal na policii. Případ začala řešit Liga aktivistov pre ľudské práva. Jde o další rasově motivovaný trestný čin za poslední dva víkendy. V pátek v Banské Bystrici útočníci napadli Vietnamce, kterým vyhrožovali zabitím kvůli barvě pleti, minulý víkend se terčem útoku stala skupina mladých Mexičanů a jednoho Španěla.

Při útoku z minulého víkendu agresoři použili i střelnou zbraň. Na skupinu studentů z Mexika a Španělska, kteří studují na Slovensku, zaútočili v noci ze sobotu na neděli neonacisté kvůli jejich barvě pleti. K útoku došlo na bratislavském Náměstí svobody. O incidentu organizaci Ľudia proti rasizmu informoval učitel z jejich vysoké školy. "Jsou rádi, že přežili, ale jsou stále v šoku," uvedl.

Jeden z poškozených studentů v e-mailu, ve kterém prosí svého pedagoga o pomoc, popisuje událost. "Když přiběhli neonacisti, snažili jsme se utéct, ale jednoho z nás dohonili." Podle následujícího popisu začali jednoho ze skupiny bít a kopat a když mu přiběhli na pomoc, "jeden z těch, kdo ho kopali, odstoupil a namířil na mě pistoli," napsal mexický student.

Napadení studenti také napsali, že chtějí informovat kompetentní osoby, které mají na starosti výměnné pobyty studentů, aby si dvakrát rozmysleli, zda pojedou na Slovensku. Mají strach, ale nechtějí mlčet, "protože se to nestalo poprvé, co na nás někdo zaútočil". Ľudia proti rasizmu nabídli studentům právní poradenství a chtějí dále pokračovat při eliminaci rasově motivovaných trestných činů, protože počet neonacistů a jejich popularita mezi mladými opět stoupá a přibývá i oznámených útoků.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

16. 3. 2007

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz