Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Sorbona oživuje život na venkově

14. 3. 2007 - PŘÍBRAM [Econnect]

Občanské sdružení Sorbona se pokouší oživit dění v občanském sektoru na Příbramsku zvyšováním počítačové gramotnosti a provozováním informačního serveru na netu a zároveň zřízením kamenného klubu, kde je možné pořádat kulturní akce a pěstovat tvořivé aktivity či společenské styky.

Občanské sdružení Sorbona se sídlem v malé vesničce Milešov poblíž Orlické přehrady na Příbramsku vzniklo jako většina zajímavých počinů v tomto regionu z pocitu izolace, který obyvatele českého venkova i v době multimediální často sužuje. Toto sdružení provozuje v č.p. 76 třetím rokem stejnojmenný klub, který letos expandoval do prostor obecní knihovny, nacházející se příznačně v patře nad místní hospodou.

Cílem Sorbony je rozvíjet v regionu i širším měřítku nejrůznější formy komunitních aktivit a zaměřit se na podporu znevýhodněných či ohrožených skupin obyvatel, včetně zdravotně handicapovaných, nezaměstnaných, seniorů a mládeže. Sdružení se snaží pomoci řešit naléhavé problémy regionu, kde je velká nezaměstnanost, omezené možnosti kulturního vyžití a zájmových aktivit a ztížená možnost přístupu k moderním komunikačním prostředkům, zejména pro sociálně slabší občany.

Klub v současné době nabízí především prostor pro setkávání, tvůrčí aktivity a pořádání kulturních akcí. K dispozici je čajovna, bar, jeviště s ozvučením nejen pro ochotnické divadlo, počítač s přístupem na internet, vlastní síť pro osm počítačů a síťové hry, základní vybavení pro amatérskou videotvorbu. Dále nabízí víkendy pro dobrovolníky či zprostředkování pobytů s programem v okolní krásné krajině.

Jak říká Jan Burian, zakládající člen Sorbony: "Zájem o naše aktivity ze strany místních obyvatel byl zatím spíš teoretický, i když mladí si samozřejmě s chutí přicházeli zasurfovat, zahrát hry na počítači a vůbec pobýt ve svobodném prostoru." Pan Burian brzy pochopil, že kromě na venkově tradičního předávání informací od úst k ústům je potřeba vytvořit funkční informační server, který by do jisté míry nahradil souhrnný přehled o kulturních a jiných akcích či volných pracovních místech, jenž v této oblasti citelně schází.

Proto klub spustil internetový portál na stránkách www.w1000.net, který má za cíl kromě přehledu o dění v občanské společnosti také prezentovat krásy regionu a přilákat návštěvníky z domova i ciziny, informuje tedy i o ubytovacích, stravovacích a sportovních možnostech. Portál však trpí nedostatkem návštěvníků i příspěvků, proto byl propojen se stránkami místní akční skupiny - www.sedlcansko.eu, u jejíhož zrodu stálo i sdružení Sorbona. Dále se sdružení soustředilo na zvyšování počítačové gramotnosti v obci a okolí ve spolupráci s obecním úřadem, který výměnou za veřejný internet zdarma poskytl Klubu Sorbona nové, lépe přístupné prostory.

Další projekt Sorbony, na jehož realizaci žádá sdružení o grant z fondů Ministerstva kultury, nese název„ Přehlídka amatérského videa“. Jedná se o sérii tématických projekcí v průběhu kalendářního roku, každý měsíc se uskuteční jedna na aktuální téma ze života na vsi. Klub poskytne základní vybavení, počítačovou střižnu, software a digitální kameru SONY, a hodlá vyzvat amatérské tvůrce z celého středočeského kraje, a posléze i diváky samotných projekcí, aby natočili své vlastní příspěvky.

Během jednotlivých projekcí proběhnou besedy, přítomni budou i profesionální porotci z různých oborů filmové tvorby. V blízkém okolí také žije či chalupaří několik významných osobností, které se filmem zabývají a jsou ochotny se na projektu podílet. Na závěr Jan Burian připomíná, že zájemci o aktivity Sorbony, sponzoři a dobrovolníci všeho druhu jsou vítáni, stejně jako jakékoli pozitivně laděné návrhy a iniciativy ze strany čtenářů tohoto článku.


Kateřina Sušková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Kateřina Sušková

Autorka je externí redaktorkou Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz