Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ADRA slavnostně otevřela porodnici v Itibo

19. 3. 2007 - PRAHA [Econnect / Adra ]

Vstupní brána do areálu porodnice v keňském Itibo, ozdobená vlajkami Keni a České republiky, byla ve čtvrtek otevřena dokořán nejen pro všechny oficiální hosty slavnosti, ale rovněž pro všechny obyvatele z okolí. V blížícím se čase jarní rovnodennosti svítilo slunce při slavnostním přestřižení pásky kolmo nad hlavami asi pěti set účastníků slavnostního otevření porodnice, projektu humanitární organizace ADRA.

Nejdůležitější osobou slavnostního otevření porodnice byl dobrovolník a koordinátor celého projektu Aleš Bárta z Pardubic. Sklidil potlesk především místních lidí. Dobře ho v Itibo znají. Řadě z nich už jako zdravotník pomohl. Na jeho bedrech spočívala odpovědnost za včasné dokončení druhé části projektu. Od devátého ledna 2007 řídil práci přímo na místě. Na vybudování porodnice se podíleli místní lidé. "Nebylo někdy vůbec snadné domluvit se. Lidé jsou tu hodní a snaživí, nicméně jejich mentalita dokáže Evropana pořádně vytočit. Mají jiná měřítka na práci. Ne vždy jsme se v názoru na odvedenou práci shodli. Nezbývalo mi, než trvat na svém. Stálo mě to mnoho sil, ale z konečného výsledku mám velkou radost. ADRA Česká republika si realizací projektu získala obrovský respekt," řekl při slavnostním otevření Bárta.

Druhá část dlouhodobějšího projektu obnovy zdravotnického střediska v Itibo mohla být uskutečněna díky podpoře českých občanů a také Ministerstva zahraničí České republiky. V průběhu necelých tří měsíců se podařilo dostavět a vybavit porodnici porodním sálem, místností pro příjem pacientek, sociálním zázemím, prádelnou, sprchou a pokojem pro pacientky s pěti lůžky.

Itibo je větší obec položená na svazích kopců s čajovými plantážemi v přibližné výšce dvanácti set metrů nad mořem. Většina místních lidí se živí sběrem čaje. Porodnice poskytne služby ženám v oblasti s přibližně dvěma sty tisíci obyvateli. Všechny služby v zdravotnickém zařízení obnoveném a vybaveném ADRA Česká republika jsou poskytovány místními zdravotníky. V budoucnosti lze však počítat s navázáním užší spolupráce přímým vysíláním českých zdravotníků do oblasti.

O této možnosti se zmínil při oslavě zástupce ministerstva zdravotnictví pro oblast Nyamaira Stephen Ogega, který se rovněž otevření porodnice zúčastnil: "Přáli bychom si, aby projekt výstavby porodnice neznamenal v žádném případě tečku za dobře se rozvíjející spoluprací. Stojíme naopak o to spolupráci s pracovníky ADRA Česká republika rozšířit. Očekáváme pomoc v boji s malárií a rovněž s výskytem AIDS. Naše spolupráce by se mohla rovněž týkat podpory prevence v boji proti těmto chorobám."

Podle velmi zběžných odhadů je dnes v Keni okolo patnácti procent obyvatel HIV pozitivních nebo nemocných AIDS. Největší koncentrace tohoto onemocnění je právě v oblasti, kam patří i zdravotnické zařízení v Itibo. Slavnostního otevření se zúčastnil rovněž konzul českého zastupitelského úřadu v Nairobi Oto Weniger. Po shlédnutí celého areálu vyjádřil uspokojení s dobře vynaloženými prostředky. Je přesvědčen, že projekt ADRA Česká republika svou kvalitou zařadil porodnici mezi jedno z nejlepších zařízení svého druhu v zemi.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz