Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výročí začátku války v Iráku doprovázely protesty v celém světě

19. 3. 2007 -, Econnect / Humanistické hnutí

New York, La Paz, Sydney, Řím, Toronto, Bombaj, Bogota, Mexiko City, Nairobi a Praha: tato města byla mezi více než šedesáti místy celého světa, kde při příležitosti čtvrtého výročí zahájení války v Iráku v sobotu 17. března sešly tisíce lidí. Protestující se zapálenými loučemi vytvořili lidské symboly míru a ozbrojení. Na manifestacích, mezinárodně zkoordinovaných Humanistickým hnutím, zněly společné výzvy: Okupující vojska se musí stáhnout. Okupovaná území se musí navrátit. Jaderné arzenály se musí zničit.

V Evropě se mírové symboly rozzářily na řadě míst. Tisíce lidí zapálily louče v Římě, Madridu, Paříži, Praze, Budapešti, Bruselu, Curychu, Vídni, Amsterdamu, Helsinkách, Berlíně, Aténách a v Moskvě. Tyto události v Evropě odstartovaly také mezinárodní kampaň "Evropa pro mír".

Kampaň má za cíl dosažení stavu Evropy bez jaderných zbraní a bude požadovat po Spojených státech stažení všech jejich nukleárních zařízení, které jsou přítomny na jejich základnách NATO v Evropě a jejich rozebrání, a dále zničení francouzských a britských vojenských arzenálů. To vše jako první krok programu globálního jaderného odzbrojení pod dohledem OSN. Kampaň chce také prohlásit jaderné zbraně za nelegální, v souladu s rozhodnutím Mezinárodního soudního tribunálu z roku 1996.

Kromě toho chce kampaň "Evropa pro mír" dosáhnout zrušení veškerých smluv na výstavbu či rozšiřování vojenských základen cizích vojsk na našem území, stažení vojsk evropských zemí z okupovaných území a hledání diplomatických cest a dialogu k řešení konfliktů.

Humanistické hnutí je společenství lidí po celém světě, které spojují myšlenky nového humanismu. Jejich společným cílem je nenásilná změna současného světa směrem k toleranci, nenásilí, míru, skutečné rovnoprávnosti, a skutečné demokracii. Důraz je kladen na posilování vnitřní koherence jednotlivce a vzájemnou solidaritu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

  • 21.11.07 Ropu za každou cenu - Vliv společnosti ExxonMobile na životní prostředí a lidská práva

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz