Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

National Geographic: Znečištění z průmyslových zemí značně otepluje Arktidu

20. 3. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Znečištění z průmyslových zemí otepluje Arktidu rychleji než kterýkoli jiný region, napsal National Geographic. Evropští vědci oznámili, že teplotní rekordy v Arktidě jsou způsobeny hlavně skleníkovými plyny, emisemi z lodní dopravy, kouřem z lesních požárů, znečištěním vzduchu a přízemním ozónem.

V minulých desetiletích rostla teplota vzduchu v Arktidě oproti globálním teplotám rychleji. Vědci předpovídají, že do konce 21. století se většina území oteplí o 5 °C, napsal National Geographic. Starší modely klimatu navíc ukazují, že pokud bude oteplování nadále pokračovat bez omezení, v roce 2040 už v letních měsících nebudou arktická moře zamrzlá. Ačkoli na tento světadíl dopadá v létě velké množství slunečního záření, jeho sněhový a ledový povrch teplo odráží a nedovolí ho příliš pohltit. Avšak arktické počasí je suché a stálé, což umožňuje aerosolům a znečištění, které přinese vítr, vytvořit mlhu. Ta potom absorbuje teplo ze slunečního záření a urychluje oteplování.

Téměř všechno znečištění přichází do regionu z jižnějších oblastí, avšak kvůli roztávajícím ledovým krám v mořích budou pravděpodobně přibývat zdroje znečištění i přímo v Arktidě, protože vzroste objem lodní dopravy a také těžba arktické ropy. Zároveň bude stoupat i počet požárů v severských lesích, píše National Geographic.

Původní obyvatelé Arktidy říkají, že následky ubývání ledu v mořích již pociťují. "Tady je změna klimatu opravdu reálná," řekl podle časopisu Charlie Johnson, výkonný ředitel skupiny Alaska Nanuuq Commission, která chrání lední medvědy. "Led (na jaře) dříve taje a ztenčuje se, to pak ovlivňuje naši existenční závislost na mrožích a ledních medvědech." Podle Johnsona se mroži a lední medvědi obvykle pohybují napříč zamrzlým mořem, které je pro ně zásobárnou potravy. Ale nyní jsou zvířata nucena zdržovat se na pobřeží.

Nedávno se proto objevila neobvykle velká skupina 50 000 mrožů poblíž jedné vesnice na Čukotce. V takhle velké skupině zvířat se hroutí jejich sociální struktura a důsledkem je panika a další stresové situace, řekl Johnson. "Po jejich odchodu jsme objevili 198 mrtvých mrožů. To láká lední medvědy, aby přišli a najedli se, jenže pak přibývá střetů mezi těmito šelmami a lidmi," dodal.

Duane Smith, předseda skupiny advokátů při Inuitské polární konferenci (Inuit Circumpolar Conference), upozorňuje, že mizející led ovlivňuje mobilitu lidí i lov. "Ubývající nebo žádný led v oblastech, kde jsme na něj po tisíce let adaptováni, má vážný dopad na způsob našeho života a vztah k našemu prostředí," podle National Geographic dodal Smith.

Podle článku Kelly Hearna v National Geographic ze dne 16. 3. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz