Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do světové sítě ekovesniček přibyla slovenská Ekodědinka

20. 3. 2007 - BRATISLAVA [Econnect]

„Hľadajú sa ľudia s odvahou, ľudia, ktorí chcú naplniť svoje sny o živote v súlade s prírodou, o živote v ekodedinke, o živote v komunite podobných ľudí. Vek od 18 do X rokov, vzdelanie nepodstatné, zručnosti a chuť manuálne pracovať výhodou, skromnosť nevyhnutná, altruizmus dôležitý, vegetariánstvo vhodné, práca na sebe samom a rozvíjanie vedomia - potrebné, radosť zo života v prírode a chuť ju chrániť – nevyhnutné...“ Těmito slovy zve autor iniciativy Ekodědinka ve slovenských Pieninách Josef Hovaňák další obyvatele k účasti na projektu, který byl zaregistrován jako nový člen sítě ekovesniček (Global Ecovillage Network - GEN).

Zatímco o přesné lokalitě pro novou ekovesničku bude rozhodnuto až podle dohody budoucích obyvatel, s jednotlivými kroky její realizace se již lze seznámit na stránkách projektu. V první fázi je to především vzájemné poznávání budoucích obyvatel, zakončené společným pěším putováním po Slovensku. Pak by mělo dojít k založení vesničky a to spíše svobodnými jedinci a následnému dobudování a s rozšířením povědomí o projektu i k příchodu rodin s dětmi.

Potenciální noví obyvatelé by měli mít možnost trávit nějaký čas v komunitním domě a pracovat společně s trvalými obyvateli. Obživou obyvatel by mělo být pěstování a případný prodej vlastních potravin, výroba předmětů z přírodních materiálů, sběr druhotných surovin, nebo brigády v okolí vesničky (co nejméně poškozující přírodu).

Hlavní motivy autora k nastartování projektu byly především zdravý život ve zdravém prostředí, s pěstováním vlastních potravin a životem v komunitě v souladu s přírodou. V neposlední řadě pak také celkově nízká rozmanitost v bydlení, oblékání či stravování většinové společnosti. Podobně smýšlející budoucí obyvatele by snad neměl být problém nalézt. „Několik informací jsem již podával, avšak 100 % obyvatel projekt ještě nemá,“ upřesňuje aktuální stav Josef Hovaňák.

Ekodědinka je třetím slovenským projektem zapsaným v GEN. Dalšími jsou Záježka, velmi pestré společenství lidí, žijících na lazech nedaleko obce Pliešovce a Greenheart sídlící nedaleko Trenčína. ,,Hlavním motivem pro zařazení do GEN bylo zviditelnění projektu, aby nezůstal jen projektem - ale reálnou ekodědinkou s komunitou,“ vysvětluje důvod zapsání do seznamu Josef Hovaňák.

GEN je asociace ekovesniček podporující ochranu životního prostředí a obnovu přírody skrze ekovesničky jako model trvale udržitelného osídlení. Je otevřená širokému spektru projektů bez ohledu na politické, náboženské či kulturní pozadí. České a slovenské projekty se mohou stát členy podsekce Evropa (GEN - Europe, zahrnuje však i Afriku a Střední východ), aktuálně hostící projekty ve 40 zemích.

Mohou se do ní velmi snadno přihlašovat jak projekty existující, tak i ve stádiu zrodu, což dokládá Josef Hovaňák: ,,Ekodědinka se v síti objevila asi 1-2 dny po vyplnění formuláře na příslušné stránce a při prohlížení jsem si všiml, že je tam více projektů, které ještě reálně nevznikly.“

Jediným současným členem GEN v České republice je komunita Rodová osada z Brna. V dřívější době jím byl i svojanovský PermaLot. ,,PermaLot byl členem GEN, nicméně jsme se dobrovolně členství vzdali, protože jsme neshledávali důvod v pokračování. Částečně pro názorový nesoulad, částečně pro mylnou představu, kterou si lidé nás kontaktující dělali. Ačkoliv jsme všude uváděli, že se jedná o iniciativu, mnozí očekávali plně rozvinutou ekovesnici,“ vysvětluje důvody k opuštění sítě Radka Jensen Vaculová z PermaLotu.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz