Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Klimatosaurus uhložravý se objeví také v Praze a v Brně

8. 9. 2004
-red- [Econnect / Hnutí Duha / Centrum pro dopravu a energetiku] -


-foto- Klimatosaurus uhložravý, devítimetrová obluda z fosilních časů uhelné a ropné energetiky dnes zavítala do českých zemí. Varuje, že zastaralý průmysl je stejně těžkopádný jako dinosauři - a že stejně jako oni vymře. Svoji pouť začala v Horním Jiřetíně - obce na Mostecku, která je ohrožená postupem uhelných dolů. V pátek a v sobotu dinosaura najdete v centru Prahy, v neděli a v pondělí pak uprostřed Brna.

"Klimatosaurus bude na každé ze tří zastávek dominovat vzdělávací výstavě, která upozorňuje, jak české uhelné elektrárny, auta, těžký průmysl, plýtvání energií a další příčiny přispívají ke globálním změnám podnebí. Česká republika totiž ročně vyprodukuje 12,5 tuny oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu na hlavu, což je nejvíce ze všech 25 členských států Evropské unie," říká Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku, jedné ze dvou organizací, které se o klimatosaura v ČR starají.

Na výstavě se budete také moci dozvědět více o dopadech měnícího se klimatu na život lidí v našich městech a obcích. Expozice zároveň popisuje řešení, která máme po ruce: účinnou podporu obnovitelných zdrojů energie, moderní čisté technologie, ekologickou daňovou reformu, rozvoj veřejné dopravy a další. Každému nabídne možnosti jak snížit své soukromé exhalace CO2 - třeba nákupem takzvané zelené elektřiny.

Obrovský nafukovací dinosaurus bude v Praze k vidění před Obecním domem na Náměstí Republiky po celý den v pátek 10. a sobotu 11. září, v Brně pak před Mahenovým divadlem v neděli 12. a pondělí 13. září. Prvním návštěvníkem výstavy v Praze by měl být podle organizátorů ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Fosilní obludu sem přivezlo Hnutí Duha - český člen sítě ekologických organizací Friends of the Earth v rámci tzv. "Carbon Dinosaur Tour". Před ČR navštívilo zvíře již dvě desítky evropských metropolí a měst (např. Kodaň, Paříž, Bonn, Oslo, Sofia atd.), a během podzimu navštíví další místa (Vídeň, Bratislava, Ljubljana). Celkem se objeví v 21 evropských zemích a ve více než 50 městech.

Na internetové stránce evropských Přátel Země si můžete prohlédnout fotografie z procházky klimatosaura po dalších evropských městech.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz