Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Reuters: Slovinsko trvá na odstřelu sta medvědů ročně

22. 3. 2007 - PRAHA/LUBLAŇ [EcoMonitor]

Slovinsko, domov největšího počtu volně žijících medvědů v Evropě, odmítlo tento týden obvinění, že jeho zákony umožňují zabíjet příliš mnoho medvědů. Kritika Světového fondu ochrany přírody (WWF), kterému se nelíbí roční kvóta sta odstřelených medvědů, však nepadla na úrodnou půdu, píše agentura Reuters.

Slovinsko oznámilo, že i nadále počítá s odstřelem stovky medvědů z celkového počtu 500 – 700 kusů. Důvodem jsou škody, které šelmy každoročně napáchají. Podle WWF je však toto číslo nadsazené zejména proto, že skutečný počet medvědů žijících ve slovinských horách nikdo nezná. Místní ochránci přírody jsou také pobouřeni.

„Lidé mají pocit, že medvěd hnědý je obrovské, velmi impozantní, ale v podstatě dobrosrdečné zvíře,“ řekl agentuře Reuters Janez Kastelic, šéf politiky ochrany přírody slovinského ministerstva životního prostředí. „Jenže ve skutečnosti nejsou medvědi přerostlé plyšové hračky, ale velké šelmy,“ dodal. Podle něj se země snažila najít rovnováhu mezi ochranou medvědů a dalších živočichů a ochranou lidí. „Slovinsko udržuje přirozené prostředí původních lesů. Ty jsou domovem rysů, vlků a medvědů, tedy zvířat, která byla v ostatních státech Evropy téměř vyhubena,“ říká Kastelic.

Medvědi jsou v této malé alpské zemi chráněni již od 19. století, kdy byl jejich počet velmi nízký. Jenže podle úřadů je potřeba se k odstřelu šelem vrátit, aby se jejich populace udržela na bezpečné úrovni. „Bez lovu by se medvědi rozšířili velice rychle, protože zde nemají žádné přirozené nepřátele,“ prohlásil Janez Kastelic.

Počet zvířat vzrostl podle Kastelice za posledních pět let na 500 až 700 kusů. Ještě v roce 2002 se jejich počet odhadoval na 450 až 550 kusů. Takže počet šelem roste navzdory jejich povolenému lovu. Přitom většina zvířat žije na poměrně malé ploše na jihu země v hustých lesních porostech, tato oblast je menší než francouzský ostrov Korsika. „Medvědů ve Slovinsku stále přibývá, protože kvóty na jejich odstřel jsou nižší, než doporučují odborníci. A to kvůli tlaku ochránců životního prostředí,“ řekl agentuře Reuters Janez Kastelic.

Podle něj bude vyšší počet medvědů ve Slovinsku znamenat větší škody pro zemědělské usedlosti, častější dopravní nehody a přímé útoky na lidi. V minulých letech byly zaznamenány dva útoky těchto zvířat na lidi ročně a podle místního tisku zahynuly za posledních šedesát let v důsledku útoku medvěda tři osoby. V roce 2005 se škody, které medvědi způsobili zemědělcům, zejména za zabití ovcí, vyšplhaly na 198 000 euro.

Podle článku Marji Novakove zveřejněném na serveru PlanetArk.com agentury Reuters 21. 03. 2007


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz