Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ázerbájdžánky se v Praze domluvily na další spolupráci

23. 3. 2007 - PRAHA [GITA]

Tři představitelky nevládních organizací z ázerbájdžánského města Genje navštívily tento týden Prahu. Stalo se tak již podruhé, tentokrát však přijely jiné ženy. Setkaly se se zástupkyněmi ženských organizací v ČR a domluvily se s nimi, že spolupráce bude pokračovat. Výměnné pobyty jsou uskutečňovány v rámci recipročního programu Open Society Fund s názvem East East.

V úterý Ázerbájdžánky navštívily proFem, která je neziskovou organizací působící v oblasti ženských práv a provozuje bezplatnou právní poradnu a pomoc pro ženy, mající osobní zkušenost s násilím. Po představení této organizace následovala prezentace psychosociálního centra Acorus, poskytujícího komplexní pomoc obětem domácího násilí, včetně dočasného ubytování na utajené adrese. Představen jim byl též společný projekt těchto dvou organizací Mosty pro ženy, zaměřený na realizaci vzdělávacích kurzů pro ženy dotčené nějakou formou násilí s cílem zvýšit jejich reálné šance uspět na trhu práce. „Bylo to velmi zajímavé povídání,“ řekla gitĚ Alizada Maleyka z regionálního ženského centra Ganja. Na pozvání kanceláře poslankyně Anny Čurdové (ČSSD), jež se angažuje v oblasti ženských práv, rovných příležitostí a vzdělávání, Ázerbájdžánky zavítaly také do Poslanecké sněmovny – jednání byly přítomny zrovna ve chvíli, kdy se projednával návrh zákona o náhradním výživném, kterým se nyní budou zabývat sněmovní výbory. Celý den ženy doprovázela ředitelka proFem Saša Marie Lienau.

Úterní den zakončily návštěvou organizace La Strada, která se zaměřuje na prevenci obchodu se ženami, poskytuje pomoc obětem, ovlivňuje zákonodárství a informuje o problematice veřejnost. Informace jim podala Anna Kerfurtová. „Činnost organizace La Strada je nám blízká tím, že i v Ázerbájdžánu problém obchodování se ženami existuje. Je velmi vážný. Ženy jsou unášeny především do Turecka. Už proto, že se tam dorozumí. Asi před dvěma lety u nás pořádala organizace Čistý svět osvětové semináře, jak se mají ženy chovat po příjezdu do zahraničí, aby se nestaly právě oběťmi obchodování s lidmi,“ řekla gitĚ Elmira Ismayilova ze Společnosti pro postižené ženy. Dodala, že v současné době už se situace v Ázerbájdžánu pohnula dopředu v tom, že ženám, jež se stanou oběťmi obchodování, se snaží více než dřív pomoci také policie.

Ve středu aktivistky navštívily Kolpingův dům, který je azylovým domem pro matky s dětmi. Je zaměřen především na mladé matky, které se dostaly do tísňové situace. Prohlídku jim umožnily Jana Zemanová a Ludmila Boková. Poté se přesunuly do již zmíněného psychosociálního centra Acorus, kde se o ně postarala tamní ředitelka Zdena Bednářová. Ázerbájdžánky si v rámci prohlídky podiskutovaly s rusky hovořícími klientkami z Ukrajiny. „Bylo to velmi zajímavé. I v Ázerbájdžánu provozujeme podobnou činnost. S rozdílem, že nemáme krizové centrum. Chybí nám totiž finanční prostředky. Také je škoda, že v naší zemi neexistuje statut sociální pracovnice. Návštěvou Acorusu jsme se mnohému přiučily. A domluvily jsme se, že v rámci recipročních návštěv bychom si nadále vyměňovaly zkušenosti a vzájemně posuzovaly svoji činnost,“ řekla gitĚ Ismayilova. Ženy z českých neziskových organizací by Genje měly navštívit letos na podzim. Jedna návštěva proběhla loni v létě.

Ve čtvrtek proběhla návštěva zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek, který poskytuje pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným, opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem. Výklad jim podala Marie Kubínová. Posléze je Ivana Střílková z Otevřené společnosti seznámila s projektem Prolomit vlny, zaměřeným na zrovnoprávnění žen a mužů na trhu práce. Ženy si s ní poté prohlédly historickou část Prahy a navštívily koncert vážné hudby v Národním muzeu. Celou dobu pobytu je provázela zkušená tlumočnice Alena Ivanová. „Byly to hezké a obohacující dny,“ řekla gitĚ. Dnešek už byl dnem odjezdovým. Ještě předtím však ženy stihly nákupy v pražských obchodech a rozlučkový oběd v karlínském hotelu. Nevěřily svým uším, když se od českých kolegyň dozvěděly, že ten ještě v roce 2002 plaval ve vodě při tehdejších povodních… „Jsme ale především rády, že české ženské nevládní organizace spolupracují s našimi organizacemi z malého městečka. Jiné se totiž zaměřují především na větší organizace z hlavního města Baku,“ řekla závěrem Konul Yusifzada z Tomris-Mothers Society.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz