Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česko dostane méně emisních povolenek

28. 3. 2007
Josef Kubeczka [Radio Praha] -


-foto: Radio Praha- Česká republika dostane pro roky 2008 až 2012 o téměř 15 procent méně emisních povolenek, než o kolik žádala Evropskou komisi. Zatímco ekologové rozhodnutí komise jednoznačně přivítali, ministerstvo průmyslu a obchodu a podnikatelé protestují.

Mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský říká, že nižší objem emisních povolenek je špatnou zprávou pro českou ekonomiku: "Protože povede k ekonomickému znevýhodnění celých hospodářských odvětví na globálním trhu. Uvědomme si, že průmyslová výroba v posledních letech roste významně, roste o 8 až 9 procent za rok, a jen spuštění nové automobilky Hyundai zvýší spotřebu elektřiny v České republice o 1 až 2 terrawatthodiny za rok, tedy zhruba o 2,5 až 3 procenta. To znamená více emisních povolenek bude Česká republika určitě potřebovat a to omezení se jí citelně dotkne."

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana by nižší množství povolenek mělo nepříznivý dopad na růst české ekonomiky: "Vzhledem k tomu, že se jedná o čísla nebo limit na následujících pět let, tak vzhledem k růstu průmyslu, který se v posledních letech pohybuje ročně kolem 7 až 9 procent, by to skutečně mohlo být limitujícím faktorem hospodářského růstu v České republice. Nemluvě o zbytečně rostoucích cenách elektřiny a tak dále."

Ministr Říman neuznává ani argument, že se snižování přídělu povolenek týká drtivé většiny zemí Evropské unie, takže tuzemský průmysl nebude znevýhodněn z hlediska mezinárodní konkurence v rámci unie: "Je evidentní, že podstatně přísnější metr nasadila vůči novým zemím. Když k tomu připočteme fakt, že nové země Evropské unie, tedy i Česká republika, plní tzv. Kjótský protokol, to znamená dohodu o snižování emisí CO2 a staré členské země vesměs neplní tuto dohodu, tak ten rozdílný přístup je skutečně zarážející."

Ministerstvo životního prostředí naopak rozhodnutí Evropské komise vítá a doufá, že trh s povolenkami začne fungovat jak má, říká mluvčí úřadu Karolína Šůlová: "Ukázalo se, že v minulém období bylo v systému povolenek příliš mnoho, takže jejich cena postupně klesala a řada podniků neměla motivaci ke skutečnému snižování emisí. Menší množství povolenek pro další kolo znamená, že jejich cena půjde nahoru a firmám se vyplatí investovat do moderních technologií, které jsou energeticky efektivnější a produkují méně emisí. To znamená, že dojde nejenom k větší konkurenceschopnosti podniků, ale samozřejmě také ke zlepšení životního prostředí."

Průmyslové podniky a výrobci energie uvažují o tom, že když budou muset emisní povolenky nakupovat, budou muset zvednout ceny své produkce. Například elektrárenská společnost ČEZ podle svého mluvčího Ladislava Kříže vnímá rozhodnutí Bruselu jako trest pro ty, kteří v minulých letech snižovali emise: "Ten přidělený objem vůbec nerespektuje vyšší růst české ekonomiky oproti jiným státům Evropy. My jsme přistoupili k celému systému velmi odpovědně řadou opatření, my jsme snížili naše emise, ale toto přidělené nové množství nás spíše za tyto aktivity trestá."

Ministr Říman navrhne ve středu vládě, aby Česká republika rozhodnutí Evropské komise napadla u soudu.

Josef Kubeczka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
Související odkazy
  • Poslech příspěvku
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz