Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romy z Dobré Vody nadchl „romský dokument“ Houslový rytíř

29. 3. 2007 -, Econnect / Český západ

Dokument „Houslový rytíř“ o mladém romském houslistovi shlédli v plzeňském kině Beseda romští a neromští zaměstnanci sdružení Český západ, kteří se na pozvání společnosti Člověk v tísni zúčastnili 27. března festivalu Jeden svět v Plzni. Zapojili se i do následné dílny představující flamenco – hudebně taneční styl, který vznikl v 15. století mezi španělskými Romy.

Osm zaměstnanců Českého západu, občanského sdružení, které v Dobré Vodě u Toužimi pracuje s tamní romskou komunitou, přijelo do Plzně shlédnout dokument o talentovaném romském houslistovi Marku Balogovi. Pro čtyři romské obyvatele Dobré Vody a zároveň zaměstnance občanského sdružení Český západ se stala návštěva kina nevšedním zážitkem hlavně díky tomu, že dokument skrze osud romského houslisty, zachytil mnohé z romské kultury.

„V kině jsem už nebyla ani nepamatuji a po shlédnutí tohoto filmu mi zůstanou krásné dojmy ještě na dlouhou dobu, “ říká Nataša Berkiová, jedna z žen pracujících v Českém západu. „Film samotný se mi moc líbil, přála bych si, aby jej mohli shlédnout i další Romové z naší komunity,“ přitakává Anna Dunčeková, komunitní a terénní sociální pracovnice taktéž z Českého západu.

Samotná projekce dokumentu byla doplněna tvořivou dílnou představující flamenco - hudebně taneční styl, který vznikl v 15. století mezi Romy v Andalusii na jihu Španělska. Ti tam doputovali z Indie přes Pákistán a Egypt, a proto se dodnes ve flamencu mísí vlastní romská kultura s prvky kultury španělské, indické, židovské ale i arabské. Všichni účastníci dílny se mohli nejen zaposlouchat do rytmů flamenca, ale i si sami vyzkoušet tanec, zpěv či rytmický doprovod jednotlivých melodií.

Většina přítomných snad také vůbec poprvé viděla hudební nástroj cajón, perkusní nástroj připomínající dřevěnou bednu, na němž hráč sedí obkročmo, a který se používá k rytmickému doprovodu. Během hodinové dílny nezůstal nikdo, koho by flamenco neroztančilo či nerozezpívalo. „Ještě dlouho po skončení dílny jsem si pobrukoval písničku, kterou jsme se na dílně učili,“ usmívá se Tomáš Kolena, asistent pro práci s dětmi v Dobré Vodě.

Za nevšední zážitek vděčí zaměstnanci Českého západu obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, která poskytla volné vstupenky na tento večer. Zástupkyně Českého západu a plzeňské pobočky Člověka v tísni se shodly, že by i nadále mohly obě organizace spolupracovat na dalších projektech týkajících se romské menšiny.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz