Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čeští básníci změří na slamu síly s Němci

30. 3. 2007 -, Econnect

Nejlepší dramatičtí básníci z Německa a České republiky se setkají v Plzni k výjimečnému klání. Na mezinárodním Poetry slamu, který se uskuteční 3. dubna ve 20h v klubu Anděl v Bezručově 7, vystoupí společně v obou jazycích a utkají se ve dvou kolech o cenu večera. „Souboj básníků“ je součástí Německo-českého kulturního jara.

Slam Poetry je jakýmsi soubojem básníků dnešní doby. Performeři, vypravěči a rapoví lyrici se po celém světě společně setkávají v klubech a kavárnách, aby si vydobyli přízeň publika. Poutavý text a také jeho prodání - tělem, výrazem, mimikou a hlasem přímo publiku, které je jediným porotcem celé soutěže, jsou rozhodujícími aspekty úspěchu ve slamovém klání.

Organizátoři dosavadních slamových aktivit v Plzni z občanského sdružení Podivy, kteří na projektu spolupracují, vysvětlují: „Dobrý slamer své texty pouze nečte – on je na jevišti žije! Slam poetry je vlastně něco mezi interaktivním divadelním a přesto poetickým vystoupením.“

Dne 3. dubna 2007 se na „souboj básníků“ dostaví jak čeští, tak němečtí velikáni slamové scény. Například Tobias Borke - od roku 2001 držitel ceny soutěže German International Poetry Slam. Souboje o první cenu 1000 Kč na ruku se dále zúčastní m.j. český mistr roku 2005 Bohdan Bláhovec nebo slameři - Andreas Grimm (Stuttgart), René Jahoda (Praha) a Jiří Černý (Ústí n. Labem). Po dlouhé době mohou organizátoři slíbit i dámskou účast mezi soutěžícimi. Bude jí Lenka Valachová z Brna. Očekáváno je kolem stovky návštěvníků.

„K projektu patří také kreativní dílna o slam poetry, která se pod vedením Tobiase Borkeho koná od 30. března do 1. dubna v Plzni. Mladí lidé tak dostanou příležitost čerpat z Borkeho bohatých zkušeností a budou se moci naučit kreativně pracovat s německým jazykem. Borke vystoupil již na více než stovce slamů,“ říká organizátorka akce Elisabeth Sandfuchs z německé organizace IFA.

Největším soupeřem může být Borkemu domácí slamer – Plzeňan Bohdan Bláhovec. Bláhovec, kterému se v kuloárech soutěže s humorem přezdívá Bohdan Slámovec, okomentoval své předloňské celorepublikové vítězství v Brně (dotované částkou 30000Kč pro vítěze) slovy : „Slam poetry je jedna velká verbální masturbace a já vlastně ani nejsem básník!“ Od té doby se však zúčastnil mnoha dalších slamových exhibic a stejně jako jeho velký soupeř, vystupující pod pseudonymem René Jahoda, má zkušenost právě i s německými účastníky.

„Rýmovačky jsem měl rád už odmalička. Snad dokonce samotná průpovídka: „Co se rýmuje, je dobré,“ pochází od postavičky Pumuckel z oblíbeného dětského seriálu, na který jsem se dříve často díval. Když mi bylo tak třináct let, začal jsem poslouchat rap. Moji rodiče žijí odděleně a tak jsem každé dva týdny pendloval na víkend od mé matky k otci do Stuttgartu. Při příjezdu do Stuttgartu jsem si vždycky rapoval píseň „Mutterstadt“ od kapely „Masiven Tönen“. Občas jsem nějakou část zapomněl a nahradil ji jiným improvizovaným textem. Postupem času jsem se zlepšoval, stále více jsem improvizoval a psal také texty,“ osvětluje svůj vstup do slam poetry Tobias Borke.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Wikipedia: Slam Poetry

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz