Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Veletrhu neziskových organizací proběhne diskuse o neziskovém sektoru v postkomunistických zemích

3. 4. 2007 - Pavla Mandátová, Forum 2000

Značná část doprovodného programu osmého ročníku Veletrhu neziskových organizací pořádaného nadací Forum 2000 se bude věnovat problematice budování občanského sektoru v postkomunistických zemích. Přednáška se bude konat 4. dubna 2007 od 10 hodin v Tyršově domě na Újezdě 40 v Praze 1.

Debata s názvem „Postkomunistická veřejnost a neziskovky“ by měla být příspěvkem do dlouhodobé diskuse o tom, zda je rozvoj neziskového sektoru tím správným receptem pro budování občanské společnosti. O možnostech neziskového sektoru ve střední a východní Evropě budou diskutovat přímo zástupci neziskových organizací jak z tzv. nové země EU tak se zástupci NGOs ze spřátelených států východní Evropy.

Zajímavou bude především otázka porovnání stavu neziskového sektoru v daných zemích před a po roce 1989. Dále bude řeč o překonávání apatie vůči potřebným a předsudcích vůči samotným neziskovým organizacím. Nevyhneme se ani problematice vztahu státu a neziskového sektoru. Diváci budou moci porovnat například jak je neziskový sektor legislativně ukotven či kolik procent státního rozpočtu daných zemí je třetímu sektoru věnováno. Zajímavé bude také porovnat, jakou mají neziskové organizace v daných zemích podporu, ať už veřejnosti či komerčního sektoru či jaké metody využívají ke své propagaci.

Mezi konkrétními hosty se představí například zástupkyně ukrajinské organizace Aliance Maiden, známé především protesty proti falsifikaci voleb na Ukrajině, Nataliya Zubar. Polsko bude reprezentovat Piotr Kaczynski z Cafe Babel Praha a Institutu Spraw Publicznych, Maďarsko Attila Balasz z European Virtual Cafe Association, Bělorusko Mitry S. Savelau z Youth International Education Club „NEWLINE“.

Českou republiku bude zastupovat paní Hana Šilhánová, ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti, největší nadace a zároveň jediné nadace v zemi, která má akreditaci Evropské komise EDIS, umožňující samostatnou administraci prostředků EU.

Moderátorka diskuse, paní PhDr. Ing. Antonie Doležalová PhD. z Vysoké školy ekonomické o debatě říká: Diskuse by měla pomoci rozšířit povědomí návštěvníků o tom, jakými cestami se ubírá vývoj neziskového sektoru v postkomunistických zemích, kde hledat kořeny případné nedůvěry v jeho fungování a zda může být jeho budování v postkomunistických zemích cestou k budování kvalitní občanské společnosti.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

3. 4. 2007
Související odkazy
Veletrh neziskových organizací

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz