Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Swissinfo: V atmosféře se objevuje nový skleníkový plyn

4. 4. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Na Jungfraujoch v Bernských Alpách ve výšce asi 3 500 metrů nad hladinou moře se očekává, že bude vzduch čistý, napsal server Swissinfo. Nejnovější měření tu však objevilo první stopy tzv. nadouvadel ze skupiny fluorovaných uhlovodíků (HFC). Tyto sloučeniny jsou následovníky známých CFC - chlorovaných fluorovodíků, které se používaly jako chladící médium v ledničkách, jako rozpouštědla, hnací plyny a nadouvadla. CFC byly v roce 1987 zakázány kvůli poškozování ozonové vrstvy.

Fluorované uhlovodíky, které se vyrábí od roku 2002, mají podle Martina Vollmera ze švýcarské Federální laboratoře pro výzkum a testování materiálů nízký vliv na znečištění vzduchu. "Ve srovnání s CFC jsou mnohem lepší, protože neobsahují chlór ani brom, a proto nepoškozují ozonovou vrstvu," řekl Vollmer. Dále uvedl, že díky přesným přístrojům se nyní daří detekovat chemikálie v atmosféře téměř hned, jakmile se objeví. "Zjistili jsme, že se HFC začaly vyrábět," řekl pro Swissinfo Vollmer, "a zhruba po roce jsme je dokázali najít v atmosféře a sledovat jejich rozšíření okolo zeměkoule."

Sloučeniny již byly dříve objeveny i na velmi vzdálených místech, např. na mysu Grim v Tasmánii. Sledování pohybu a šíření sloučenin pomůže podle Vollmera zároveň při vytváření modelů atmosféry. I na Jungfrau se vědcům podařilo HFC detekovat, píše Swissinfo. V tomto případě se jim podařilo zjistit, že sloučeninu produkovala pouze jediná továrna ve východní Francii. Další zdroj by podle Vollmera mohl ležet v Itálii v údolí řeky Pád. Tam však nikdo nechce výrobu HFC potvrdit. "Všechny firmy, které jsem kontaktoval, popřely, že by byly zdrojem znečištění. Tyto chemikálie se oficiálně nezaznamenávají, ale máme určitou představu, odkud pocházejí," dodal Vollmer. Výrobci HFC ale tvrdí, že jejich vliv na atmosféru je zanedbatelný. Martin Vollmer souhlasí s tím, že fluorovaných uhlovodíků je zatím málo, ale varuje, že v budoucnu mohou nastat problémy.

"HFC patří mezi typické skleníkové plyny, které přispívají ke globálnímu oteplování," řekl Vollmer pro Swissinfo. "V blízké budoucnosti by se z nich mohl stát problém. Záleží na tom, kolik se jich dostane do atmosféry." Dvě sloučeniny, které byly detekovány, mají skleníkový efekt 800 až 1000krát silnější než oxid uhličitý. Jejich koncentrace od prvního měření v roce 2002 stále roste.

Podle článku Scotta Cappera na serveru Swissinfo ze dne 28. 3. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Související odkazy
  • Původní článek na Swissinfo
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz