Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ProFem otevírá bezplatnou poradnu proti diskriminaci na trhu práce

4. 4. 2007
-red- [Econnect / proFem] -


Téměř každý již slyšel o diskriminaci v pracovněprávních vztazích a mnozí ji zažili či právě zažívají na vlastní kůži. Nyní je tu ale zákonná norma, která před diskriminací ochrání. „Plánujete další dítě?“ „Máte stálého partnera?“ „Kdo bude hlídat Vaše dítě v případě, že bude nemocné?“ „Jak chcete skloubit svůj profesní a rodinný život?“ - takové a podobné otázky jsou nejen nemorální, ale dnes už i protiprávní. Přesto se s nimi běžně setkáváme, a to nejen u soukromých subjektů, ale i ve státních institucích či na městských úřadech. Pomoci má nová poradna společnosti proFem.

Je možné se bránit, upozorňuje proFem. Zákon č. 262/2006 Sb. - zákoník práce - stanoví: v pracovněprávních vztazích je zakázána jakákoliv diskriminace! Rovné zacházení je z tohoto zákona zaručeno mimo jiné v odměňování za práci, v postupu v zaměstnání a dalších oblastech.

Nejčastější formy diskriminace v zaměstnání jsou na základě pohlaví, kde dochází k masové perzekuci žen pro jejich biologický základ – mateřství a rodičovství, rovněž také pro jejich věk či národnost. Na problémy mohou také narazit starší lidé, kterých se „reorganizující se“ firmy většinou zbavují jako prvních a kteří mohou posléze čelit vážným problémům v dalším uplatnění. Při přijímacích pohovorech se setkáváme i s diskriminací na základě etnického původu.

Proti všem výše uvedeným formám diskriminace se však lze právní cestou bránit. "Pomoci vám v tom může i linka právní pomoci proti diskriminaci na pracovním trhu, kterou provozuje obecně prospěšná společnost proFem. proFem Vám může případně poskytnout i bezplatné právnické služby či doprovody k soudům. Stačí jen najít odvahu, poznat svoje práva a diskriminaci se postavit! Na poradnu se můžete obrátit přes tel. číslo 77 44 33 038 každé úterý od 11:00 – 13:00, nebo můžete napsat na www.profem.cz/poradna," uvádí organizace.

Společnost proFem, jež novou poradnu provozuje, je obecně prospěšnou společností, která se již od roku 1993 zaměřuje na poskytování poradenských služeb a konzultací ženským projektům a organizacím. V oblasti ženských lidských práv a domácího násilí se věnuje politickému lobbyingu, vydávání publikací a bezplatnému právnímu poradenství obětem domácího násilí.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Právní poradna proFem
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz