Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Krásensku vznikají regionální učebnice

5. 4. 2007 -, Econnect/Lipka

Regionální učebnice má za pomoci propojení různých oborů přiblížit dětem místo, kde žijí. Takové učebnice v těchto dnech vytvářejí učitelé na semináři v Krásensku, který organizuje školské zařízení pro environmenální vzdělávání Lipka. Kromě nových poznatků a inspirace zde účastníci mohou získat i finanční podporu na vydání vlastního návrhu regionální učebnice.

Třídenní seminář o tom, jak vytvořit regionální učebnici, připravila Lipka pro učitele základních škol ve Středisku ekologické výchovy Rychta Krásensko. Učitelé tu načerpají inspiraci od úspěšných autorů, kteří podobné učebnice používají třebas už deset let. Mnohé takové vznikaly na Blanensku ve druhé polovině devadesátých let. Autor jedné z nich, bývalý učitel a nyní dlouholetý starosta města Olešnice Zdeněk Peša o svých zkušenostech účastníkům vyprávěl včera. Prezentovány byly rovněž učebnice z Rájce-Jestřebí, Rudice, Jedovnic i dalších měst a obcí.

Seminář se podrobně věnuje celému procesu vzniku i používání učebnice: od nápadů, přes získávání odborných informací z různých oborů či mapových podkladů, přes technickou produkci až po didaktické rady, jak s nimi pracovat.

Organizátorka semináře, dlouholetá učitelka v ZŠ Podomí Dáša Zouharová, vysvětluje, jakou roli může regionální učebnice sehrát v reformě školství: „Právě teď mají školy příležitost určit si samy, jakými metodami a formami budou děti učit. Regionální učebnice umí nejen přiblížit dětem místo, kde žijí, ale propojuje také poznatky různých oborů. Co se děti naučí, mohou si hned ověřit když ne doma, tak nejdál v sousední ulici. Má-li být pro reformu typické propojování teorie s praxí a nalézání souvislostí mezi předměty, regionální učebnice je k tomu jako stvořená.“

Semináře se účastní čtrnáct učitelů z různých koutů Jihomoravského kraje. Někteří z nich už regionální učebnice začali připravovat, jiným se ta myšlenka v hlavě teprve klube. Dnes dopoledne od 10 hodin bude dvouhodinový blok věnován zpracování prvních nápadů. V následujících týdnech mohou učitelé rozpracovat nápady a zúčastnit se soutěže. Vyhlášení tří vítězných návrhů, které získají na regionální učebnici 50 tis. korun, proběhne 21. května. Na realizaci pak budou mít vítězové přibližně rok.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz