Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kulturně – ekologický projekt Jsme částí Země pokračuje přednáškou a křestem knihy

10. 4. 2007 -, Econnect

Dvě fotografické výstavy, přednášky s projekcí fotografií, filmové večery, divadelní představení, hudební koncerty a ekologické pořady – to vše přináší v průběhu března až října tohoto roku kulturně ekologický projekt Jsme částí Země. V dubnu se jeho pozornost obrátí k bájné Atlantidě, ale i za polární kruh.

Záměrem rozsáhlého projektu Jsme částí Země, který se již poněkolikáté koná v Plzni a Plzeňském kraji, je zajímavým a originálním způsobem přispěvkem k osvětě široké veřejnosti na téma příroda, životní prostředí, ekologie a člověk jako součást ekosystému. Autoři se snaží prostřednictvím projektu připomenout moudrosti starých národů a našich předků, kteří žili v harmonickém vztahu s okolní přírodou a přiblížit lidem pocit sounáležitosti s planetou, kterou mnohé kultury vidí jako „bytost Matku.“

Jak tvrdí sami iniciátoři akce - fotografové a cestovatelé Roman Strejček, Zdeněk Vacek, Jiří Dvorský a Milan Strejček - celý projekt je živý a stále se rozvíjí. Mottem projektu je řeč indiánského náčelníka Seattla k prezidentu USA z roku 1855, kterou pronesl při nuceném předání své země. Poselství obsahovalo moudrosti indiánských národů a varování před zneužíváním přírody planety Země.

„Nyní po 150 letech si OSN nechala vypracovat zprávu o stavu ekosystémů na planetě Zemi. Na této zprávě se podílelo 1360 předních vědců světa. Vědci dospěli ke stejným skutečnostem, před kterými náčelník Seattle varoval, a to že pozemská příroda stojí nyní na pokraji katastrofy,“ vysvětluje jeden z organizátorů Zdeněk Vacek.

„Projektem Jsme částí Země chceme pomoci lidem najít vztah k Zemi a její hodnotu pro zachování našeho života. Myslíme si, že rovnováha planety Země totiž přímo ovlivňuje rovnováhu v nás,“ doplňuje fotograf a cestovatel, který se chystá v rámci projektu pokřtít vlastní knihu, jež vznikla na základě cest za polární kruh. Publikaci Bore Bejvi, která bude pokřtěna ve středu 19. dubna v plzeňském klubu Brázda, předcházela v minulých letech již fotografická výstava i diashow z těchto míst.

Nejbližší akcí projektu bude však přednáška Ing. Pavla Kozáka nazvaná Hledání Atlantidy a souvislost s českou kotlinou, která se uskuteční již 11. dubna od 18 hodin v knihkupectví Štěstíčko na Náměstí republiky v Plzni. V měsíci květnu bude tento „dlouhodobý festival ekologie a kultury“ pokračovat divadelním vystoupením a především také tématickými filmovými večery ve Filmovém klubu kina Beseda. V červnu se uskuteční koncert etno-skupiny Vishnu Tattva a Michala Pustaye a na začáku září ukončí projekt velká výstava ve spolupráci s Greenpeace v plzeňské zoologické a botanické zahradě s názvem Sedm úžasných pralesů.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz