Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romové žádali Čunkovu demisi

11. 4. 2007 - PRAHA [Radio Praha]

Více než stovka romských aktivistů a zástupců neziskových organizací se ve středu sešla před úřadem vlády. Požadovali odchod lidoveckého vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka z kabinetu za jeho výroky o Romech. Čunek mezi demonstranty přišel. O diskusi s ním ale většina účastníků nestála.

Naopak chtěli slyšet premiéra Mirka Topolánka (ODS) a předat mu své prohlášení. Do konce akce se ho ale nedočkali. Demonstranti Čunka přivítali pískotem a skandováním: "Demisi, demisi!" Vicepremiér se hned poté, co vyšel před Strakovu akademii, ocitl v obležení novinářů. Na dotaz, zda z vlády odejde, jim odpověděl: "Určitě ne." Dodal, že stále cítí větší "podporu než nepodporu" svých stranických kolegů.

Čunek Romy pobouřil svými výroky, že k získání podpory od státu je třeba se opálit a dělat binec a ohně na náměstích. Již dříve se několikrát zmínil o tom, že Romům se nechce pracovat. Ve středu řekl, že výroky nebyly myšleny na adresu Romů, ale byly adresovány politikům.

Mnozí Romové se na středeční demonstraci nechali slyšet, že již lidovce volit nebudou. Podle nich je politika strany rasistická. "Zrovna v mém případě by Romové měli být voliči KDU-ČSL, protože já jsem jim zatím vždycky jenom pomohl. Já jsem podle rozhodnutí soudu mohl mnoho desítek rodin vystěhovat na ulici a neudělal jsem to jako starosta města," uvedl bývalý vsetínský starosta Čunek. Dodal, že i jako ministr se podílí na přípravě programů, které Romům "budou jedině pomáhat a nenechají je v sociální vyloučenosti".

Romští aktivisté na rozdíl od médií o rozhovor s Čunkem příliš nestáli. Bavila se s ním jen hrstka lidí. "Romale, jděte od něj. Člověk s takovým kreditem není pro vás partner," volal Čeněk Růžička z Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

Mezi demonstrující přišla i ministryně Džamila Stehlíková (SZ), která má ve vládě na starosti problematiku menšin. Od Romů převzala jejich prohlášení s výzvou, aby Čunek opustil vládu. "Do týdne svolám mimořádné jednání rady vlády pro záležitosti romské komunity a tento podnět probereme," slíbila demonstrantům Stehlíková.

O rozhovor s Čunkem sice Romové nestáli, ale čekali na premiéra. Skandovali jeho jméno a volali ho mezi sebe. Organizátoři se v kanceláři dotazovali, zda by předseda vlády mezi účastníky akce nepřišel. Jejich prohlášení převzal mluvčí vlády Martin Schmarz. "Pan premiér si sem nechal dát zvukové zařízení a čekal, že bude pozván, bohužel ho nikdo nepozval. Pokud chtějí Romové s panem premiérem mluvit, není problém si to domluvit. Stačí zavolat," dodal Schmarcz.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz