Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český západ ukazuje Romům, jak efektivně řešit problémy

12. 4. 2007 - TOUŽIM / DOBRÁ VODA [Econnect / Český západ]

-Foto Český západ: Den otevřených dveří 2006-
-Foto Český západ: Den otevřených dveří 2006-
Zvýšení zaměstnanosti a vzdělanosti místní romské komunity a její začlenění do majoritní společnosti: to jsou hlavní cíle projektu "Komunitní práce v Dobré Vodě a okolí", který je spolufinancován Evropskou unií. Občanské sdružení Český západ, které působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi v Karlovarském kraji, představilo první výstupy projektu.

"Projekt, který probíhá od 1. září 2006 do 30. června 2008, vznikl jako reakce na výzkumy vysokoškolských studentek a pracovníků Českého západu, kteří mimo jiné zjišťovali stav zaměstnanosti a vzdělávací potřeby romské komunity v Dobré Vodě a odhalili v této oblasti velké nedostatky," vysvětluje Jana Kosová, manažerka projektu a zároveň ředitelka občanského sdružení. "Mnoho Romů si nemůže najít práci, protože nemá dostatečné vzdělaní potřebné pro získání kvalifikované práce. Tento stav se bez podpory zvenčí přenáší z generace na generaci a stává se jakýmsi vzorcem chování," dodává Jana Kosová.

Dosáhnout změny znamená zaměřit se na všechny generace

Projekt Českého západu má několik konkrétních cílů, které mají letitý neutěšený stav v místní romské komunitě změnit. Téměř dvouletý projekt se zaměřuje na celou komunitu – na děti, mládež i dospělé. Ze zkušeností pracovníků Českého západu totiž vyplývá, že pokud se chce podpořit trvalá změna v postojích, musí se pracovat s celou komunitou. A tak se projekt týká jak těch nejmladších z komunity, tak i jejich starších sourozenců, rodičů i prarodičů.

Za sedm měsíců, kdy projekt v Dobré Vodě probíhá, se podařilo splnit část konkrétních cílů, které si pracovníci Českého západu v projektu stanovili. Jedním z nich je soustavná příprava dětí z Dobré Vody na vstup do mateřské a základní školy a jejich další podpora ve studiu tak, aby nemusely být přeřazovány do školy praktické. Tento cíl sdružení naplňuje skrze fungování Školičky pro předškolní děti, skrze individuální doučování dětí či individuální studijní plány, které zajišťují dvě kvalifikované asistentky pro práci s dětmi spolupracující s rodiči i pedagogy. Děti si také velice oblíbily výukové programy na PC. Dalším z cílů projektu je motivace všech žáků z místní komunity ke studiu na středních školách.

Projekt se kromě podpory vzdělávání dětí zaměřuje i na motivaci dospělých k doplnění středoškolského vzdělání a jejich soustavnou podporu během samotného studia. V současné době studují na střední škole čtyři členové místní romské komunity. Jejich motivaci ke studiu a pomoc se samotným studiem zajišťuje jim i ostatním zájemcům koordinátorka vzdělávání.

Vzdělání pomůže sehnat práci

V rámci projektu jsou rovněž zvyšovány šance Romů na získání zaměstnání skrze jejich profesní a osobnostní rozvoj, a to díky mnohým sociálním a vzdělávacím aktivitám, jako jsou kurzy práce s počítačem, kurz českého a anglického jazyka, kurz umění komunikace či nejrůznější tvořivé dílny. Pomoc se sháněním práce či získáváním potřebných rekvalifikací zajišťuje v rámci projektu koordinátor zaměstnávání. Pestrá nabídka tvořivých dílen i zájmových kroužků je však nabízena i dětem z Dobré Vody, jsou to například kroužek angličtiny či kroužek etiky a náboženství.

Děti, které dojíždějí do školy v Toužimi, mohou navíc využívat i odpolední klub, který vznikl jako alternativa k bezcílnému potulování dětí po městě při čekání na jediný odpolední spoj jezdící do Dobré Vody. Neméně významným cílem projektu je podpora fungování místní samosprávy, jejímž cílem je reprezentovat různé části komunity, zjišťovat jejich problémy a navrhovat účinná řešení. Doposud se podařilo iniciovat vznik domovního výboru a navázat dialog se zastupitelstvem Toužimi o vzniku osadního výboru.

V rámci realizace projektu Český západ navázal tři cenná partnerství s místními subjekty, a to s Městem Toužim, se Základní školou Toužim a Úřadem práce v Karlových Varech. Podporu projektu získalo občanské sdružení Český západ v rámci grantového schématu "Podpora sociální integrace v Karlovarském kraji" Společného regionálního operačního programu (SROP).

Letos šestým rokem

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi od roku 2002. Jeho cílem je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody, a to skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti. Smyslem projektu Komunitní práce v Dobré Vodě a okolí na Toužimsku je vyvolat a podporovat sociální změny v rámci místního společenství.

Pracovníci působí přímo v místech, kde lidé žijí a kde problémy vznikají či existují. Nepříznivou situaci romské komunity v Dobré Vodě, včetně jejího přesahu do blízkého okolí, se sdružení pokouší řešit navozováním změn, které mají dopad na celé místní společenství. Do rozhodování a řešení problémů zapojuje všechny, jichž se problém dotýká, ty, kdo mají zájem na jeho řešení, a také ty, kdo k jeho řešení mohou přispět.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz