Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické dny Olomouc budou o lidech, krajině a paměti

13. 4. 2007 -, Sluňákov/Econnect

Bohatý program slibují blížící se Ekologické dny Olomouc, které pokračují letos 17. ročníkem od 16. dubna do 3. května. Mezi hvězdami divadelních představení vystoupí Divadlo Sklep. Přednášky a besedy řady osobností se zaměří letos na historii a rozsáhlejší nabídku budou tvořit tradiční výlety s doprovodným výkladem za zajímavostmi v okolí Oloumouce. Připravují se také koncerty, výstavy a program pro děti.

Ekologické dny Olomouc jsou již několik let největším ekologickým festivalem pro veřejnost v České republice a navštěvuje je více než 20000 lidí. Akci pořádá Statutární město Olomouc prostřednictvím své dlouholeté podpory činnosti Sluňákova, centra ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s..

Oblíbené Divadlo Sklep slavnostně zahájí 17. ročník Ekologických dnů Olomouc 2007 (EDO 2007), Divadelní představení „Piš, Kafka, piš“ odstartuje téměř 20 dnů velice pestrých akcí, které se různým způsobem týkají vztahu lidí a krajiny, ve které žijí. Až 3.5. bude festival zakončen varhanním koncertem Japonky Hiroko Inoue.

Tradiční společensko kulturní svátek letos obohatí i rozměr historický. Tématem letošního roku je putování krajinou a její i lidskou pamětí. Právě proto program obohatí i známý český historik Dušan Třeštík. Vedle něj se do Olomouce již tradičně sjedou i další zajímaví hosté. Filosof Václav Bělohradský stráví letos na festivalu téměř týden a lidé s ním budou moci diskutovat o dokumentárním filmu, o charakteru současné doby a společně s bývalým ministrem životního prostředí Bedřichem Moldanem o vzdělávání. Své filosofické postřehy nabídnou lidem také Zdeněk Kratochvíl a Stanislav Komárek. Zajímavá bude jistě i diskuse věnovaná zadlužení lidí i států a hledání alternativních ekonomik s Naďou Johanisovou a publicistou Václavem Žákem.

Různé podoby umění představí fotograf Jindřich Štreit, významný český umělec Miloš Šejn, poutník po krajině a umění Jiří Zemánek a také výtvarník František Skála, který uvede svou novou knihu.

Dalším tématem, které dnes řada lidí spíše potlačuje, je téma smrti v lidském životě, které uvede dokument režiséra Tomáše Škrdlanta “Hledání dobré smrti“. Ludwiga Wittgensteina a jeho vazbu na Olomouc zmíní matematik Jiří Fiala a lékař Pavel Maňák. Společně s Dušanem Třeštíkem se nad tématem silných a slabých stránek Evropy zamyslí sociologové Pavel Barša a Martin Škabraha. Režiséra Andreje Tarkovského a jeho tvorbu představí jeden z největších našich znalců jeho díla Vladimír Suchánek.

Přestože výčet besed není zdaleka úplný, letošní EDO budou, více než kdykoliv před tím, sloužit lidem k poznání zajímavých míst v Olomouci a jejím okolí. Hanou budou lidé putovat pěšky i na kole. Projdou se krajinou Jana Čepa pod „horou“ Rampach, zamyslí se nad drobnými památkami v krajině mezi Horkou a Olomoucí, přírodu urbánní i suburbánní zóny a divočiny doslova ochutnají s geobotanikem Jiřím Sádlem. Na programu je také procházka po nejzajímavější olomoucké meziválečné architektuře a návštěva míst, která jsou svázána s pobyty zajímavých osobností v Olomouci.

Program ke Dni Země pro rodiče s dětmi připravují ZOO Olomouc - Svatý Kopeček ve spolupráci s DDM Olomouc a v okolních lesích také proběhne výsadba druhově pestrého lesa. Tradičním místem pro společné setkání lidí, nevládních hnutí a tradičních řemeslníků je Ekojarmark 1.5. na Horním náměstí v Olomouci. Jeho kulturní program obohatí letos například Peter Lipa Band, Tam Tam Orchestra, Tomáš Kočko, Trini a další výteční muzikanti. Samostatným koncertem se představí autor výrazných přemýšlivých textů Jiří Smrž.

EDO obohatí mnoho dalších organizací svým vlastním programem, je připravena celá řada výstav, seminářů, ekologických programů pro děti.

Návštěvníci EDO si budou moci také poprvé v historii EDO koupit sborník textů z diskusních příspěvků v letech 2005 a 2006 v reprezentativní úpravě s přiloženým DVD obsahujícím film Tomáše Škrdlanta natočený na EDO „Hledání ekologického myšlení“. Obsah sborníku i jeho objednávku mohou případní zájemci nalézt na uvedených kontaktních internetových stránkách.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Ekologické dny Olomouc 2007

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz