Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Veřejnost se shodla s odborníky, nejlepším biovýrobkem roku 2006 je Bio kysaný nápoj z Valašska

19. 4. 2007 -, Econnect

Na veletrhu Biostyl 2007 byly slavnostně předány ceny ve druhém ročníku soutěže pořádané občanským sdružením Pro-Bio Liga: Spotřebitelská biopotravina roku, ve které na rozdíl od soutěže ,,Česká biopotravina roku", kde rozhodují odborníci, rozhodovala tentokrát spotřebitelská veřejnost. Ta se letos s odborníky shodla a cenu pro vítěze si tak odnesl Bio kysaný nápoj z mlékáren ve Valašském Meziříčí.

Biokysaný nápoj získal asi čtvrtinu z necelé tisícovky hlasů, které spotřebitelé odevzdali buď v hlasování přes internet, v informačním centru Toulcova dvora nebo přímo v některý den na Biostylu 2007. Jedná se o biovýrobek v nejryzejším slova smylu, neboť má i regionální charakter. ,,Jsme z Valašska a náš jediný dodavatel biomléka je taky z Valašska," uvedla na předávání cen ředitelka společnosti Jana Novotná.

Výrobek je k dostání v prodejnách biopotravin a v některých vybraných řetězcích. ,,Kysané mléčné výrobky příznivě působí na lidský organismus, především na trávicí ústrojí. Jsou vyrobeny z čerstvého pasterovaného mléka a živých mléčných bakterií a vhodné pro všechny věkové kategorie," praví se na webových stránkách výrobce.

Na druhém místě se umístily výrobky Kozí farmy Březí, která působí od roku 1998 nedaleko Blatné. Kromě produkce kozího mléka vyrábí i sýry, syrovátku a bylinkové pomazánky. Výrobky jsou dostupné v prodejnách zdravé výživy, ale velkou předností je i prodej přímo ze dvora a možnost objednat si prohlídku ekofarmy a ochutnat její produkty.

,,Výrobky z kozího mléka, jsou velmi vyhledávanou potravinou pro alergiky, různé diety a nemoci zažívacího ústrojí. Jejich předností je snadná stravitelnost, výborná chuť a jiné složení tuku oproti kravskému mléku. Kozí mléko je svým složením výborná náhražka mateřského mléka a je proto právem zařazováno mezi přední sortiment zdravé výživy vhodný především pro rodiny s dětmi," oslavují producenti kozí výrobky na svých stránkách.

Třetí místo obsadil biotvaroh produkovaný Polabskými mlékárnami a jak se přihlížející při předávání dozvěděli, ,,biomléko je vykupováno od malých, českých ekofarem. Tvaroh se vyrábí jak bílý, tak i ovocný (rovněž ovoce je v biokvalitě). ,,Tvarohy mají bezkonkurenčně nejvyšší obsah lehce stravitelných bílkovin," píše se o přednostech výrobku velmi stručně na stránkách výrobce. Měl by být k dostání v bioprodejnách.

Slavnostní předávání zakončilo losování cen pro účastníky hlasování a pět z nich obdrželo Fair Trade koše naplněné soutěžními biovýrobky. Další ročník Spotřebitelské biopotraviny roku proběhne u příležitosti veletrhu Biostyl v roce 2008.

Pro-Bio Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství je občanské sdružení tvořící samostatnou pobočku Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio. Zaměřuje se na oblast ochrany spotřebitelů potravin, podporuje změnu životního stylu v oblasti potravin a systémové vnímání potravinářské produkce.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz