Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Víkend bude patřit Dni Země

20. 4. 2007 - PRAHA [Econnect]

-Kampaň Miliarda stromů pro planetu Zemi, foto: Národní síť Zdravých měst-
-Kampaň Miliarda stromů pro planetu Zemi, foto: Národní síť Zdravých měst-
Také letos proběhnou oslavy Dne Země, který připadá na 22. dubna. Akcí je celá řada a pořádají je nejen nevládní organizace, ale i města, obce, knihovny a další instituce. Nabízíme vám přehled některých zajímavých akcí, které můžete tento víkend navštívit. Další je možné najít v Kalendáři akcí v občanském sektoru na našem serveru.

Arnika spojí akce ke Dni Země se svojí novou kampaní "Nehrajme si s PVC" v Praze, Ostravě, Děčíně, Jihlavě a Českých Budějovicích. Jejich návštěvníci budou moci podpořit požadavek na náhradu PVC bezpečnými alternativami, pomoci při čištění meandu Odry, zúčastnit se kvízu, případně získat informační materiály a poradit se o konkrétních problémech z oblasti životního prostředí s odborníky. Svým podpisem mohou návštěvníci podpořit také petici “Za náhradu PVC” v hračkách, výrobcích pro děti, obalech na potraviny a zdravotnických pomůckách.

Od roku 1998 se Dni Země pravidelně připojují také členové Národní sítě Zdravých měst. V letošním roce proběhne kromě tradičních akcí, jako jsou ekojarmarky, soutěže, jarní úklidy apod., také sázení stromů na podporu celosvětové kampaně Miliarda stromů pro planetu Zemi. Oslavy Dne Země se obyčejně neomezují pouze na jediný den, ale trvají téměř celý měsíc a v současnosti se do nich zapojilo 26 Zdravých měst a obcí.

Pravděpodobně poslední ročník "Pochodu přes České středohoří bez dálnice D8" pořádají zítra Děti Země. Procházka povede po plánované povrchové trase D8 kolem Kubačky v délce 12 km, kolem portálu tunelu I (u Radejčína), portál tunelu II (opuštěný lom Debus), přes louky pod místní lokálkou, Dobkovičky a Opárenské údolí. Během akce proběhne také volba Severočeského ropáka.

V rámci kampaně Jaro pro Zemi, kterou vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí, proběhně rovněž další celá řada akcí. Mezi nimi sobotní terénní exkurze „Do Bludnice s ptačí budkou“, sraz zájemců bude u vrátnice do zámeckého parku (Zámecká ulice). Účastníci s vlastnoručně vyrobenými budkami jsou vítáni, v případě zájmu je možné si na místě zakoupit „stavebnici“ budky, kterou bude možné na místě vytvořit a spolu s členy Polabského ekocentra Poděbrady umístit na vybraný strom.

V neděli, 22. dubna 2007 budou dobrovolníci a příznivci Hnutí Duha sázet stromky v lesích u Sv. Kopečku u Olomouce. Zpestří druhovou skladbu lesa výsadbou malých sazenic jedle bělokoré. Přesto že se jedli na Kopečku celkově daří, je její zastoupení v českých lesích stále zhruba 20x nižší než by odpovídalo přirozené druhové skladbě. Součástí akce je i návštěva místa, kde se Den Země konal v minulých letech. V posledních pěti letech tam dobrovolníci vysadili množství malých sazeniček především dubu zimního, buku a třešně ptačí.

Oslavy Dne Země pořádané Hnutím Brontosaurus proběhnou na památníku Velkomoravských Mikulčic v sobotu od 9. hodin. Po slavnostním nástupu se rozběhnou tradiční "stezky" plné záludných úkolů, které prověří znalosti a um účastníků o přírodě, ve sportovních výkonech, zručnosti, tábornictví a dalších dovednostech. Poté čeká na ty, kteří se přijdou podívat také sada přírodovědných i poznávacích exkurzí na zajímavá místa v blízkém okolí, projížďky na lodích apod. Večer pak zaplane táborák, kde budou vyhlášeni nejen vítězové dopoledních stezek, ale také též oznámena jména nejlepších ze všech - BRĎáků roku 2007.

Agentura GAIA se v sobotu 21. dubna 2007 připojí k mnoha dalším neziskovým organizacím, které budou od 10 hodin společně slavit Den Země v areálu Střediska ekologické výchovy hlavního města Praha Toulcův dvůr. Agentura GAIA o. s. zde představí pražské veřejnosti aktuální projekt "Quo vadis, femina ? -- vize žen o trvale udržitelném životě".

Toulcův dvůr se naplní rozličnými ukázkami obnovitelných zdrojů energie (např. solární kolektory, automobily hybridní, na řepku či zemní plyn, větrná elektrárnička, izolace a mnoho dalšího), hudbou, dílničkami a aktivitami, výstavami a dalším programem. Na vlastní oči uvidíte solární panely, větrnou elektrárničku, plno dalších ukázek a prezentací firem a neziskových organizací. Děti se budou moci zúčastnit dílniček a her inspirovaných obnovitelnými zdroji či si ve skupině zaimprovizovat na bubny. Součástí akce bude také výstava kresleného humoru „Ekofór 2007“ a hudební minifestival na kterém vystoupí kapely Načas, Svou cestou, Cava, Hluboké nedorozumění a My3.avi.

Text byl sestaven s využitím tiskových zpráv pořádajících organizací.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz