Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Deset tisíc lidí na zahájení oslav 100 let skautingu

23. 4. 2007 -, Junák/Econnect

-foto-
-foto-
Hry, hudba, tanec a spousta zábavy. Právě tak zahájilo přes deset tisíc lidí oslavy skautských narozenin na akci Objevte svět…, která se konala v sobotu 21. dubna na Staroměstském náměstí. Na Staroměstské náměstí v Praze přišli skautům do další stovky popřát politici, hudebníci, velvyslanci několika zemí a především stovky obyvatel hlavního města.

Skautské hnutí, které má na celém více než 40 milionů členů, slaví letos své stoleté výročí. Velvyslankyně Jihoafrické republiky, Nomsa Dube, mluvila o skautech v Africe a skautům z hradeckého oddílu předala dárek – publikaci o Jihoafrické republice a panoramatickou fotografii tamní přírody.

„I když se skauting v Austrálii v lecčems od toho českého liší, sdílejí australští skauti, stejně tak jako skauti na celém světě, stejné hodnoty. Tím všichni dohromady tvoří jedno společenství, nehledě na zeměpisné, nebo národnostní rozdíly,“ řekl honorární konzul Australského velvyslanectví Petr Vodvařka. „Za australský kontinent přeji alespoň dalších 100 let na celém světě,“ dodal.

Skauti ze stovek českých oddílů zastupovali země celého světa a z vyrobených šátků, které s sebou na akci přivezli, složili největší skautský šátek na světě.

Kromě pódia s hlavním programem bylo náměstí zaplněno stany s prezentací podob skautského hnutí v různých kontinentech světa. Ke každé zemi pak byl připraven speciální program s poznávacími soutěžemi.

„Je to skvělá akce, kde potkávám spousta skautů z celé republiky a vidím, že jich tu jsou fakt tisíce. Tisíce skautů, tisíce kamošů. Zítra se chystáme do lanového centra a taky na rafting,“ popsala průběh akce 13letá Péťa z Českého Brodu.

Zazpívat skautům k narozeninám přišla Ewa Farna, populární česká kapela Ready Kirken a několik dalších skupin představující mezinárodní hudbu. Závěrem akce prohlásil moderátor Standa Berkovec oslavy 100 let skautingu za zahájené.

Oslavy budou probíhat celý rok. Naplánovány jsou výstavy, soutěže nebo výpravy do zahraničí. V červenci se v Anglii na jamboree, celosvětovém setkání, utáboří na 40 tisíc skautů z 200 zemí světa. Začátkem srpna se ve 216 zemích se toho dne sejdou skauti na vrcholcích hor celého světa, aby pozdravili „úsvit druhého století skautingu“.


  • Na akci bylo 4.537 registro­vaných skautů, dalších asi 2.000 skautů z Prahy a asi 5.000 Pražanů. Celkem tedy přes 11.000 slavících.
  • Akci zabezpečovalo 160 dobrovolníků.
  • Na akci vystoupilo celkem 59 účinkujících.
  • Pro skauty bylo během víkendu zajištěno přes 5220 doprovodných programů.
  • Na akci byl složen největší šátek na světě z 216 šátků (státy kde existuje skauting)
  • Ve čtvrtek před akcí byla poprvé v historii ošátkována Petřínská rozhledna obřím šátkem.
  • Na akci bylo celkem 97 doprovodných aktivit z asi 40 zemí světa (např. Bolivijské palačinky, etiopské hry, hra na digeredoo)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

23. 4. 2007
SuperSkautka Lenka z Plaňan

Související články

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz