Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V pákistánském Baghu zahájil Člověk v tísni nový projekt

24. 4. 2007 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Minulý týden byl v pákistánském Kašmíru položen základní kámen k novému projektu společnosti Člověk v tísni, který bude řešit problém odpadů v místech, kde před rokem a půl silné zemětřesení připravilo o život mnoho desítek tisíc lidí a zničilo nejen domy ale i infrastrukturu v oblasti. Slavnostního zahájení se účastnil ministerský předseda pákistánského Kašmíru Sardar Attique a starosta města Bagh Syed Sadaqat Gardazi.

„Tento projekt je prvním environmentálním projektem v okrese, který napomůže změnit systém hospodaření s odpadky nejen ve městě Bagh, ale je i výzvou pro celý Kašmír. Člověk v tísni se výrazně podílí na obnově Baghu po zemětřesení, čehož si zde velice vážíme,“ řekl premiér.

V první fázi projektu, který potrvá osmnáct měsíců, probíhají jednání s městským úřadem, zaměstnávání a školení místních zaměstnanců a začíná příprava kampaně v jednotlivých komunitách. „Lidé si tu neuvědomují rizika, která odpady představují. Jednoduchá skládka je umístěná v blízkosti řeky, které slouží jako zdroj pitné vody. Lidé se tu koupají, perou prádlo, ale myjí se zde i auta,“popisuje současnou situaci vedoucí projektu Libor Michvocík. „Více než technologie bude důležitá změna zažitých návyků místních obyvatel, jak s odpady nakládat,“ dodává.

Ochrana životního prostředí začíná být v Pákistánu aktuálním tématem, protože kvůli rostoucí životní úrovni obyvatel Pákistánu stoupá produkce odpadu. Ten však není odpovídajícím způsobem zpracováván. Odhaduje se, že ročně v Pákistánu naroste objem odpadů o více než dvě procenta. „Špatné nakládání s odpady způsobuje kontaminaci vody a půdy, zhoršení ovzduší a nezanedbatelné jsou také dopady na veřejné zdraví,“ říká Michvocík. Situace je nejhorší především ve městech, kde neexistuje dosud funkční systém odpadového hospodářství, který by splňoval alespoň základní standardy na ochranu životního prostředí.

„Projekt, který má ve městě Bagh současnou situaci řešit, by se v budoucnu mohl přenést i do ostatních regionů Pákistánu,“ dodává Libor Michvocík ze společnosti Člověk v tísni. V rámci projektu bude ve městě zavedeno třídění odpadu, vznikne kompostárna a malá spalovna. „Velice důležité ale také je, aby místní lidé pochopili, že životní prostředí a způsob, jak se k němu chovají, značně ovlivňuje jejich zdraví a životy. Právě proto je součástí projektu také informační kampaň,“ vysvětluje Michvocík. Realizace projektu je financována převážně z grantu Evropské komise a na její implementaci se bude podílet celkem pět partnerů z Evropy a Pákistánu.

Společnost Člověk v tísni v zemětřesením postižené oblasti Pákistánu realizoval řadu projektů. Po humanitárních distribucích bezprostředně po zemětřesení, navázala zdejší mise celou řadou dlouhodobějších programů: odklízením sutin po rozbořených školách, stavbou školského úřadu, stavbami základních škol a střední školy nebo výstavbou a zprovozněním psychosociálního centra. Mise společnosti Člověk v tísni se chce v budoucnu zaměřit především na rozvojové projekty v regionu a její působení se předpokládá minimálně do poloviny roku 2008.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz