Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ještě měsíc mohou města bojovat o titul Město stromů

25. 4. 2007 - BRNO [Nadace Partnerství / Econnect]

-foto-
-foto-
Do 5. června mají starostové možnost přihlásit své město do soutěže o titul Město stromů. Vítězi bude kromě putovního žezla předán i šek v hodnotě 50 tisíc korun na realizaci osvětové kampaně. Druhý ročník soutěže Město stromů vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice.

Současným Městem stromů je Kroměříž, kde se od loňského podzimu koná celá řada aktivit zaměřených na téma zeleně. Obyvatelé se tak mohou účastnit četných výsadeb stromků, výstav, koncertů, soutěží, besed apod. „Snažíme se otevřít lidem oči, aby vnímali své bezprostřední okolí a hodnotu, kterou v něm stromy vytváří. A to se nám, věřím, daří. Ohlas na kampaň je mezi lidmi pozitivní a určitě nelitujeme, že jsme se do ní zapojili,“ říká místostarostka Kroměříže – Města stromů 2006/7 Olga Sehnalová.

„Životní prostředí a s ním související problémy se v posledních letech dostávají do popředí zájmu veřejnosti. Stav životního prostředí je také čím dál častěji kladen do přímé souvislosti se zdravím obyvatel. Projekt Město stromů se snaží tento příznivý trend dál rozvíjet,“ uvádí důvody kampaně Mirka Drobílková z Nadace Partnerství. Cílem je vybrat obec, která bude od října po dobu jednoho roku realizovat osvětovou kampaň, jejímž ústředním motivem budou stromy. Přihlášky do soutěže přitom mohou posílat všechny obce o minimální velikosti obce s rozšířenou působností (tj. obce III. typu). O vítězi, který získá titul Město stromů i prémii 50 tisíc Kč, rozhodne odborná porota v průběhu června.

„Soutěž Město stromů vyhlašujeme teprve druhým rokem, ale i za tuto krátkou dobu máme příznivé ohlasy na zlepšení kvality života ve městě, vztahy v místní komunitě nebo zvýšení atraktivity města pro návštěvníky a turisty. Město stromů navíc může být vhodným doplňkem aktivit připravovaných v rámci Národní sítě zdravých měst," dodává Drobílková.

* * *

Nadace Partnerství je nejvýznamnější českou nadací podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Během 15 let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 170 miliónů korun už na 1900 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

Program Strom života Nadace Partnerství pomáhá nevládním organizacím, obcím a dalším partnerům vytvářet zdravé a příjemné prostředí pro každodenní život, a to zejména podporou výsadeb stromů a péče o krajinu či veřejná prostranství. Péči o stromy mohou lidé podporovat formou veřejné sbírky, každoročním hlasováním v anketě Strom roku nebo přímou účastí při výsadbách. Generálním partnerem programu Strom života je společnost Skanska CZ, která jej v tomto roce podporuje částkou 6,1 milionu korun.

Myšlenka ekologicko-osvětového projektu Město stromů vznikla v návaznosti na aktivity města Strakonice, které zasvětily rok 2004/2005 stromům a městské zeleni. Naší společnou snahou nyní je šířit tuto myšlenku i do dalších měst České republiky. V průběhu jednoho roku se ve vítězném městě uskuteční celá řada aktivit – výstav, soutěží, společenských akcí i konkrétních realizací, které přispějí k obnově a rozšíření zelených ploch ve městě.

Skanska CZ patřící do světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku je největší českou stavební společností. Zaměstnává 7200 lidí a v roce 2006 dosáhla obratu 36,5 miliardy korun. V rámci podpory trvale udržitelného rozvoje spolupracuje dlouhodobě s Nadací Partnerství, se kterou například vytvořila speciální environmentální školení pro všechny provozní zaměstnance společnosti. Skanska je také donátorem programů Strom života a ankety Strom roku, na které v roce 2007 věnuje 6,1 milionu korun. Obdobným způsobem spolupracuje Skanska na Slovensku s Nadáciou Ekopolis.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz