Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Před slovenskou ambasádou v Praze proběhl protest proti těžbě dřeva v Tatrách

26. 4. 2007 -, Econnect

-foto-
-foto-
S požadavkem zastavení těžby kalamitního dřeva v Tiché a Koprové dolině se dnes sešli občané a aktivisté několika nevládních organizací před velvyslanectvím Slovenské republiky v Praze. K přítomným promluvili zástupci sdružení a odborníků, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Libor Ambrozek a herečka Táňa Fišerová. Byla předána výzva pro velvyslance Ladislava Belleka a z úst slovenské občanky zaznělo pozvání na velké sobotní shromáždění v Tatrách.

V úvodu vystoupil jeden z účastníků probíhajících blokád Jaromír Kyzour, který označil probíhající zákroky policie, s vyjímkou sobotního zranění Josefa Fialy, za relativně přiměřené. Podle aktivistů jsou však asanace polomů bezdůvodné a neměly by probíhat v národní přírodní rezervaci.

Další přítomný, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Libor Ambrozek, uvedl: Nejsem člověk, který by rád navštěvoval demonstrace, ale toto je mimořádný případ. Tichá dolina je poslední klidové území v TANAPu. Současné události jsou mocenské boje a snahy ukázat, kdo je v Tatrách pánem" Podle Ambrozka je škoda ničit dohodu o bezzásahovosti území, na které se již dříve shodla celá státní i dobrovolná ochrana přírody. " Jde o symbolické místo, podle kterého se bude vyvíjet ochrana přírody ve střední Evropě v příštích letech," dodal Libor Ambrozek.

Po kalamitě v roce 2004 probíhala jednání vedená slovenským ministerstvem životního prostředí, kterého se oficiálně účastnili i tři experti z České republiky. Podle jednoho z této trojice Dr. Jeňyka Hofmeistera jsou současné zásahy nejen zbytečné, ale navzdory oficiálně deklarovanému účelu i škodlivé. "Tichá dolina je ze tří stran obklopena horamy a ze čtvrté je sanovaná oblast, takže kůrovec prakticky nemá odkud přijít. Postupem let pak zásahy naopak ohrožují výskyt přirozených nepřátel lýkožrouta," řekl na shromáždění Dr. Hofmesteir.

Pro slovenského ambasadora Ladislava Balleka byl prostřednictvím pracovníků velvyslanectví předán dopis, který předtím přečetla herečka Táňa Fišerová. "Procházet se lesem, kde vidím i popadané stromy, je pro mně silným zážitkem. Respektuji přírodní procesy a myslím, že pokora vůči nim by měla být pro nás samozřejmá" vysvětlila svou účast na dnešní akci Fišerová. K výzvě slovenskému velvyslanci se připojilo patnáct českých ekologických organizací.

Na závěr vyzvala Alena Dodoková, která je slovenskou občankou a nyní pracuje v České republice pro nevládní organizaci Zelený kruh, k účasti na sobotní protestní akci v Tatrách. 28. dubna od 14,00 hod. proběhne shromáždění, kterého se zúčastní tisíce lidí. Vytvoří symbolický živý řetěz na ochranu území a vyhlásí Tichou dolinu za Územie chráněné občanmi - ÚCHO.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky na podporu Tiché doliny

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz