Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita předala v Indonésii domky rodinám zasaženým vlnami tsunami

26. 4. 2007 - PRAHA [Charita / Econnect]

-Foto Charita: Indonésie - Domy v Acehu-
-Foto Charita: Indonésie - Domy v Acehu-
V rámci dlouhodobé pomoci obětem tsunami předali pracovníci Charity ČR v provincii Aceh 58 novostaveb domků novým majitelům. Domy jsou stavěné speciální technologií tak, aby v případě zemětřesení nebo vlny tsunami neohrozily životy jejich obyvatel.

Stavbu tvoří pevná konstrukce. Stěnová výplň se však v případě velkého tlaku uvolní a nedojde ke zničení statiky domu a především k možnému závalu lidí a jejich usmrcení. Na celkovém vzhledu staveb, velikosti domů a jejich uspořádání se podíleli i jejich budoucí majitelé tak, aby co nejlépe vyhovovaly jejich požadavkům.

Součástí projektu Charity ČR v Indonésii je i tzv. program trvalé obživy. Ten je zaměřený na výstavbu sádek pro ryby a krevety ve vnitřních lagunách, které se vytvořily na pobřeží provincie po úderu vln tsunami. Programový manažer Pavel Gruber vysvětluje: „Naší snahou je pomát lidem komplexně. Pro obyvatele Acehu je důležité získat nejen nové trvalé bydlení, ale i možnost obživy. Jen tak mohou lidé začít samostatně plnohodnotně žít, podobně jako před ničivou přírodní katastrofou.“

Jak Indonésané takovou pomoc oceňují, ukazuje i přítomnost zástupců místní vlády a samosprávy na oslavě k příležitosti završení stavebního programu Charity. Slavnost probíhala za účasti obyvatel vesnic Baba Nghom a Jambomasi, kterým byly nové domy předány. Podle místních tradic byly domy požehnány za předčítání úryvků z koránu a kulturní program obstaraly děti z místního tanečního kroužku.

Výuka tradičních acežských tanců pro děti a mládež v započala v únoru 2005 v sedmi uprchlických táborech. Projekt vznikl v rámci psychosociální pomoci obětem tsunami ve spolupráci s místní neziskovou organizací TALO (Traditional Art Lecturer Organization), kterou tvoří skupina umělců. „Poté, co se lidé navrátili z táborů, pokračuje tato aktivita na školách a sirotčincích,“ dodává Pavel Gruber.

Acežské tance jsou pověstné složitou choreografií. Některé se nacvičují i několik let, ty jednodušší se dají zvládnout za pár týdnů. Tančí se ve skupinách, dívky a chlapci zvlášť. Tanec a zpěv v dětském kolektivu je i příjemným a smysluplným využitím volného času a tím je i důležitou prevencí negativních sociálních jevů. „Pomoc, které se obětem tsunami v indonéském Acehu dostává, by nebyla možná bez finanční podpory německé a irské Charity, i jednotlivých dárců z České republiky a zahraničí, za což jim chci velice poděkovat,“ uzavírá Pavel Gruber.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy stupnice s epicentrem v Indickém oceánu zvedlo 26. prosince 2004 přílivovou vlnu tsunami, která zcela zničila pobřeží Indonésie a severní Sumatry, Srí Lanky, jižní Indie, jižního Thajska a dalších zemí v oblasti indického oceánu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz