Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt Otevřené kino zpřístupnil vozíčkářům na 200 filmových projekcí

30. 4. 2007 -, Econnect

-foto-
-foto-
Festival českých filmů Finále chce být nejen přehlídkou českých filmů, ale zároveň také možností, jak přiblížit filmovou produkci českých filmařů divákům s omezenou možností pohybu. V prostorách velkého sálu kina Elektra a kinosálu Měšťanské besedy to již pošesté umožnil projekt „Otevřené kino“.

Projekt nabízí vozíčkářům s doprovodem možnost zúčastnit se bezplatně filmových projekcí. I v letošním ročníku měli možnost zhlédnout soutěž nových českých hraných filmů, vyrobených v období od dubna 2006 do dubna 2007. Soutěžily také vybrané dokumentární snímky. Doprovodný program již tradičně nabízel další české filmy, zařazené do různých tematických sekcí a povětšinou doprovázené i svými tvůrci - kinolektoráty vedl v průběhu celého týdne Boris Jachnin, jedna ze sekcí vzdala poctu Ladislavu Helgemu…

„Projektem Otevřené kino, se snažíme zajistit vstup vozíčkářů na projekce zdarma a s veškerou asistencí. Původně projekt vznikl jako lehce nevyzpytatelná věc a o to větší máme radost, že se ujal. Rok od roku máme více zájemců a taky nás těší, že se k nám každoročně vrací ti, kteří s námi „vydrželi“ první rok,“ říká vedoucí produkce festivalu Pavla Kormošová.

Projekt je určen vozíčkářům a jejich doprovodu, kterým se rozumí jedna osoba. Ostatní držitelé ZTP a ZTP/P mohli uplatňovat slevy ze vstupného. Vozíčkářům byli před projekcemi k dispozici asistenti.

„Nikdy nás nenapadlo, že bezbariérový přístup je něco extra. Naopak si myslíme, že by to měla být běžná věc v rámci všech kulturních akcí, přestože většina starších prostor nemá řešení pro vozíčkáře. I my vlastně improvizujeme z hlediska bezbariérového vstupu, ale když je vůle, řešení je nedaleko!“ vysvětluje Kormošová.

Festival Finále Plzeň, který letos oslavil 20. jubileum, se uskutečnil od 23. – 29. dubna v plzeňském kině Elektra, kině Beseda a Státní vědecké knihovně a uvedl téměř 200 filmů. Doprovodný program festivalu uvedl tématické koncerty a také výstavy v několika galeriích, z nichž některé běží i nadále – v Galeriii města Plzně až do 13. května lze zhlédnout výstavu Jaroslava Róny, do 31. května v BCB centru na Anglickém nábřeží výstavu Petra Žůrka nazvanou Malování v kameře.

Mezinárodní porota ocenila jednohlasně v rámci celovečerních snímků film Pusinky režisérky Karin Babinské a udělila zvláštní ocenění za filmový počin „undergroundovému filmu“ Petra Nikoaeva …a bude hůř. Mezi dokumenty zvítězila Helena Třeštíková s filmem Marcela.

Letos podruhé byly některé „finálové sekce“ uváděny i v pražských artových kinech MAT, Světozor a Evald. „Pražské projekce festivalu jsou ještě běh na dlouhou trať, ale start už se povedl. Artová kina, se kterými spolupracujeme, mají dobré jméno a své diváky, důležité je ale vhodně zvolit program. Stále hledáme cesty, jak se přiblížit pražskému publiku a podle loňských „pražských“ ohlasů se nám podařilo nabídnout dobrý program v podobě skvostů české kinematografie,“ shrnuje Kormošová a dodává: „S projektem Otevřené kino počítáme v Plzni samozřejmě i pro Finále 2008.“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Finále 2007

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz