Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ostravské Romky budou v Bruselu vyprávět o životě chudých

2. 5. 2007 -, Radio Praha / Econnect

Čtyři ženy z Ostravy a Prahy budou v pátek zastupovat Českou republiku na Evropském setkání osob žijících v chudobě. Na mezinárodním fóru v Bruselu chtějí vyprávět své životní příběhy, a tím poukázat na problematiku chybějícího bydlení, lichvy nebo domácího násilí v sociálně vyloučených komunitách.

Čtyřčlennou delegaci sestavilo losem ostravské sdružení Vzájemné soužití, které je členem Evropské sítě proti chudobě (EAPN). Například o problematice lichvářství bude hovořit šestatřicetiletá Soňa Holubová, která pracuje ve sdružení jako policejní asistentka.

"V roce 2000 jsem sama byla obětí lichvy, proti které jsem se rozhodla bojovat poté, co lichváři zbili mojí sestru. Tehdy jsem si řekla: 'A dost'. Teď jsem ráda, že můžu pomáhat chudým obětem lichvy. Třikrát týdně navštěvuji za doprovodu policisty romské rodiny a podle potřeby řeším jejich problémy," řekla Holubová.

Třiadvacetiletá Barbora Violová chce upozornit na umisťování dětí do ústavní péče ze sociálních důvodů. Oba její synové jsou v ústavech, tři roky se je snaží nezaměstnaná žena získat zpět do své péče. Projevy žen budou na mezinárodním setkání zaznamenány a jako doporučení předány vedení Evropské komise.

Setkání osob žijících v chudobě se v Bruselu koná pošesté. Loni se akce zúčastnilo přes 200 zástupců 23 evropských zemí. V Česku žilo v roce 2005 podle statistik téměř šest procent lidí pod hranicí chudoby, kterou určuje polovina průměrného měsíčního příjmu.

Občanské sdružení Vzájemné soužití je registrovaná nevládní nezisková apolitická organizace, působící v Ostravě od záplav v roce 1997, která se snaží vytvářet přátelské platformy mezi romskou a neromskou komunitou. Metodou komunitní práce se snaží zlepšit sociální a životní podmínky chudých a potřebných rodin. Činnosti se soustřeďují do oblasti humanitární, vzdělávací, sociálního a právního poradenství, problematiky bydlení, zaměstnanosti, řešení konfliktů a lidských práv.

Evropská síť proti chudobě (EAPN), která byla založena v roce 1990, je nezávislou sítí národních, regionálních a místních sítí nevládních organizací, bojujících proti chudobě, a dále řadových skupin ve všech členských státech EU a evropských organizací, vyvíjejících činnost hlavně v oblasti chudoby a sociální diskriminace. EAPN vítá všechny nové členy, jejichž výlučným a hlavním cílem je poskytnout lidem čelícím chudobě a sociální diskriminaci oprávnění přístupu k jejich právům, umožnit jim překonání jejich izolace a postavení se proti jejich sociální diskriminaci.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz