Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová zpráva ke klimatu představuje šanci na řešení

9. 5. 2007
-red- [CDE / Hnutí Duha / Econnect] -


-Ilustrační obrázek- Současné technologie stačí k zastavení dramatických globálních změn podnebí, spočetli ekonomové z expertního panelu OSN. Současně upozornili, že bude potřeba účinné podpory vlád, které taková opatření uvede v život. Opakovaně je také zdůrazněna potřeba rychlého jednání. České ekologické organizace tento report považují za především dobrou zprávu a nabádají politiky, aby jej použili jako návod pro praktické kroky k ochraně klimatu.

Podle kalkulací současné prostředky postačují k tomu, aby roční exhalace skleníkových plynů do roku 2030 klesly o 16–31 miliard tun takzvaného CO2-ekvivalentu. V roce 2000 činily celkem 43 miliard tun. Takové snížení znečištění stačí, aby předešlo nejhorším výkyvům podnebí.

Panel ovšem upozorňuje, že státy musí zavádění čistých technologií účinně podpořit novými zákony, daňovými reformami a podobnými kroky. „V téhle zprávě politici dostávají konkrétní, praktický plán, jak globální exhalace snížit, stát po státu, odvětví po odvětví, opatření po opatření, tunu po tuně. Pro české politiky je to výzva, aby účinně podpořili zvyšování energetické efektivnosti, zelenou energii, přesun nákladů z kamionů na železnice a další opatření,“ komentoval zprávu Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Obnovitelné zdroje energie by mohly v roce 2030 dodávat 30–35 % světové spotřeby elektřiny. Během pouhých třinácti let lze exhalace oxidu uhličitého, které vznikají při vytápění budov a klimatizaci, s čistým ekonomickým ziskem snížit o 30 %.

„Po dvou velmi znepokojivých zprávách z minulých měsíců se ukazuje světlo na konci tunelu. Je až překvapivé, jak velký význam mají často opomíjená opatření, jako je lepší zateplení domů nebo zachování tropických pralesů. Vedle nezbytných technologických změn se zpráva zmiňuje také o příležitostech ke snížení příspěvku ke globálním změnám podnebí, které máme ve svém každodenním životě, “ řekla Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku.

Opatření ovšem musí začít rychle. „Úsilí o snížení emisí během příštích dvou nebo tří desetiletí budou mít velký dopad na šance stabilizovat [koncentraci skleníkových plynů] na nižší úrovni“, varují ekonomové.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz