Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Ostravě, Opavě a Olomouci se uskuteční vzpomínková akce na 11. tibetského pančhenlamu

9. 5. 2007
-red- [Econnect / (M.O.S.T.] -


-Foto M.O.S.T.: Mníšci z Diskitu- Příští týden, 17. května, uplyne právě dvanáct let od doby, kdy byl příslušníky čínských ozbrojených složek unesen 11. tibetský pančhenlama Gendün Čhokji Ňima, který je dodnes držen čínskou vládou na neznámém místě. K tomuto datu chystá Malé Občanské Sdružení Tolerance (M.O.S.T.) vzpomínkovou akci, která přináší výjimečný koncert, projekci dokumentů, besedu i veřejné setkání se svíčkami. Přidá se tak k celosvětové akci za jeho svobodu.

Podobná akce proběhne také v Praze – předání petičních archů za propuštění pančhenlamy čínské velvyslankyni v České republice a svíčková vigilie. Pražskou akci připravuje občanské sdružení Lungta.

Pančhenlama je po dalajlamovi druhou nejvýznamnější osobou duchovního i světského života v Tibetu. Současný 11. pačhenlama Gendün Čhokji Ňima byl tři dny po svém vyhledání a potvrzení dalajlámou 17. 5. 1995 ve svém rodném městě Žikace unesen a dosud je držen na neznámém místě. Setkání s letos osmnáctiletým pančhenlamou dosud nebylo umožněno žádným zástupcům vlád ani nezávislých mezinárodních organizací. Peticí apelujeme na významné světové i české instituce (OSN, EU, vláda ČR) a žádáme po čínské vládě jeho bezpodmínečné propuštění.

Na akcích, které začnou už v sobotu 12. května, bude možné se více dozvědět o pančhenlamovi, aktuální situaci v Tibetu, rozjímat při koncertu na japonskou flétnu v sakrálním prostoru, podepsat petici nebo zapálit svíčku na jeho propuštění.

Nejvýznamnějším hostem bude Vlastislav Matoušek – hudebník, přední český zástupce tzv. „tiché alternativy“, který se již od 80.let zabývá hrou na etnické hudební nástroje. Hru na tradiční japonskou bambusovou flétnu šakuhači vystudoval v roce 1996 u Kifu Mitsuhashiho v Tokiu. Přednáší etnomusikologii na hudební fakultě AMU a FF UK v Praze. Na koncertu v sakrálním prostoru kostela, bývalém klášteře a v čajovně zazní jak tradiční skladby zenových mistrů, tak autorovy vlastní skladby.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz