Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tichá a Koprová dolina jsou doslova nabité ptactvem

10. 5. 2007 - BRATISLAVA [SOVS / BirdLife Slovensko / Econnect]

-foto: Slovenská ornitologická spoločnosť / BirdLife Slovensko -
-foto: Slovenská ornitologická spoločnosť / BirdLife Slovensko -
Ornitologové podávají další podněty inspekci životního prostředí v souvislosti s poškozováním biotopů a chráněných živočichů v národních přírodních rezervacích Tichá a Koprová dolina. Podle jejich průzkumu žije v místě polomů velké množtví chráněných ptáků a těžbou kalamitního dřeva došlo k porušení slovenské i mezinárodní legislativy. Podle vědců jsou polámané stromy pro život ptactva stejně významné jako běžný les.

Koncem dubna a začátkem května uskutečnili odobníci v oblasti ochrany přírody, zejména však ornitologové, environmentalisté a lesník specializovaný na ochranu přírody, několik kontrol v oblasti NPR Tichá a NPR Koprová dolina. Jejich cílem bylo zaznamenat výskyt ptačích společenstev a potvrdit názory dnes už desítek tisíc občanů Slovenské republiky, včetně stovek vědců a odborníků, že odstraňování kalamitního dřeva spůsobuje poškozování chráněných druhů živočichů a jejich biotopů.

Už při prvních kontrolách odborníci zaznamenali víc než 25 z třiceti druhů ptáků, které v oblasti ohrožené odstraňováním kalamitního dřeva žijí.

Jak řekl renomovaný slovenský ornitolog Ján Topercer: "Druhové bohatství ptactva v nezpracovaném polomu dosahuje hodnoty porovnatelné se společenstvi okolních lesů. Stejně tak celková relativní početnost je velká, přibližně 800 párů ptáků na kilometr čtvereční. Silné teritoriální projevy svědčí o souvislém obsazení polomových stanovišť. Jako nejvyužívanější mikrostanoviště se kromě stojících živých stromů ukazují také skupiny polámaných stromů a kořenové koláče. Ptáci je využívají nejen jako hnízdiště, ale také jako úkryty, nocoviště a bohaté zdroje potravy. Každý zásah do nich se dá posuzovat jako poškození biotopu, či daného druhu ptáka."

Marek Brinzík ze Slovenské ornitologické společnosti/BirdLife Slovensko dodává: "Už po první návštěvě Tiché a Koprové doliny jsme viděli, že tyto lokality jsou doslova nabité ptactvem. Všechny naše zjištění zasíláme formou podnětu příslušnému pracovišti Slovenské inspekce životního prostředí, kterou zároveň žádáme o vykonání prohlídky místa nálezu."

Slovenská ornitologická spoločnosť / BirdLife Slovensko upozornila, že odstraňováním kalamitního dřeva v době hnízdění celkem logicky musí docházet k poškozování chráněných druhů živočichů a jejich biotopů, a tím i k porušování příslušné národní i mezinárodní legislativy.

Ornitologové věří, že v kauze NPR Tichá a NPR Koprová dolina zvítězí odbornost, pravdomluvnost a zdravý rozum nad nekompetencí, arogancí a politickými, či komerčními zájmy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz