Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Wal-Mart slibuje ofenzívu

13. 9. 2004
jas [Part] -


Americkému obchodnímu kolosu Wal-Mart se nelíbí kritika na adresu jeho přístupu k zaměstnancům a jejich pracovním podmínkám a nesouhlas s jeho obchodními praktikami. Rozhodl se svou reputaci pod palbou kritiky ochránit a sáhnout i k ofenzivním prostředkům. „Rostoucí nesouhlas nezpomalí náš růst,“ tvrdí korporace. Výkonný šéf Wal-Martu Lee Scott na konferenci v New Yorku uvedl, že společnost vyrukuje s „outreachovými programy“, jejichž úkolem bude protlačit její verzi příběhu firmy Wal-Mart.

Wal-Mart čelí rostoucímu odsouzení veřejností kvůli nízkým mzdám a špatnému zacházení s dělníky. Na odpor, často organizovaný odbory, naráží korporace i při stavbě a otevírání nových poboček, zejména tam, kde nové obchody společnosti narušují městskou zástavbu.

Firma čelí řadě žalob, včetně žaloby kvůli sexuální diskriminaci, kterou se údajným praktikám Wal-Martu brání na 1, 6 miliónu žen, které tak odstartovaly pravděpodobně největší právní bitvu o občanská práva proti soukromému zaměstnavateli. Další žaloby se týkají nucení zaměstnanců k neplacené práci přesčas.

“Musíme eliminovat tuto stálou hráz negativ, která vedou lidi k tomu, že se obávají, zda Wal-Martu bude dovoleno, aby rostl. Protože je jasné, že zákazník nám to dovolí,“ uvedl Scott.

“Neprorazili jsme s naší verzí tak, jak bychom si přáli. My jako společnost jsme selhali v tom, abychom lidem řekli, že ve skutečnosti u nás není většina pracovních míst pracemi na částečný úvazek – téměř 80 procent našich pracovních míst je na úvazek plný. Platíme víc než minimální mzdu. Loni jsme utratili 2 miliardy dolarů na příspěvcích na zdravotní pojištění,“ dodal výkonný šéf firmy.

Scott také prohlásil, že prozkoumá veškerou kritiku a bude-li oprávněná, napraví chyby. “Kde zjistíme, že se kritika mýlí, budeme proti ní bojovat,“ dodal však.

Silná opozice podle Scotta neměla na rozrůstání se fimy žádný vliv: Letos by měla otevřít 230 či 240 nových obchodů a příští rok ještě více.

Americká společnost Wall-Mart, největší zaměstnavatel v USA, provozuje síť diskontních prodejen a hypermarketů. V Americe je nyní celkem 1600 prodejen a 1300 hypermarketů. Své obchody otevřela také v zahraničí – např. v Mexiku (657), Kanadě (236), Brazílii (145), a také v Evropě – v Německu (92) a Velké Británii (271).

jas

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz