Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hyundai v Nošovicích staví nelegálně, porušuje Deklaraci porozumění stejně jako svůj slib

15. 5. 2007
-red- [Econnect/EPS] -


-Foto www.vojkovice.eu: Průmyslová zóna Nošovice - Hyundai- Společnost Hyundai při výstavbě své továrny v Nošovicích ignoruje zákony České republiky. V minulém týdnu totiž bez potřebných povolení zahájila stavbu potrubí pro dešťovou kanalizaci. Navíc v rozporu s podmínkami územního rozhodnutí a stanoviska EIA použila nevyhovující technologii, která by mohla negativně ovlivnit půdu, podzemní a povrchové vody.

Společnost Hyundai při výstavbě své továrny v Nošovicích ignoruje zákony České republiky. V minulém týdnu totiž bez potřebných povolení zahájila stavbu potrubí pro dešťovou kanalizaci. Navíc v rozporu s podmínkami územního rozhodnutí a stanoviska EIA použila betonovou technologii, která by mohla negativně ovlivnit půdu, podzemní a povrchové vody.

Právník programu GARDE-Globální odpovědnost ze sdružení právníků Ekologický právní servis Pavel Franc k tomu říká: "Hyundai staví černou stavbu. Naplňují se tak naše předpoklady, že potřeba postupovat co nejrychleji a snaha uspořit náklady budou pro Hyundai nakonec přednější než povinnost dodržovat zákony. S nimi si Hyundai v České republice skutečně hlavu neláme."

Jeho kolega Jiří Nezhyba k tomu dodává: "S Hyundai jsme podepsali Deklaraci porozumění, očekávali jsme proto, že své smluvní závazky bude brát skutečně vážně. To, že nezákonně pokládá nevyhovující potrubí, což by mohlo ohrozit půdu a vody, silně kontrastuje s tím, jak se snaží veřejnosti prezentovat jako odpovědná společnost."

Uvedený nezákonný postup společnosti při pokládaní potrubí je také podpořen neplněním slibů Hyundai veřejně daných GARDE-EPS. Přestože ve své tiskové zprávě Hyundai uvedl, že k typu potrubí nechá vypracovat nezávislý posudek a ten nejpozději první týden v květnu této organizaci právníků dodá, do dnešního GARDE-EPS žádný posudek ze strany Hyundai neobdržel. GARDE-EPS proto dnes informuje Hyundai o protiprávním postupu a žádá:

- okamžité zastavení nezákonné stavby a nápravy spočívající v použití technologie, která splňuje požadavky územního rozhodnutí a stanoviska EIA
- důsledné dodržování českého práva
- dodržování závazků plynoucích ze smlouvy -- Deklarace porozumění
- zaslání slíbeného posudku týkajícího se technologie potrubí

Společnou Deklaraci porozumění uzavřeli na konci loňského roku zástupci nevládních organizací, společnost Hyundai, zástupci státu a Moravskoslezského kraje. Deklarace obsahuje závazky všech zúčastněných stran a má vést k odstranění, zmírňování a kompenzaci případných negativních dopadů závodu automobilky Hyundai a průmyslové zóny Nošovice na straně jedné a k usnadnění projektové přípravy i samotné výstavby průmyslové zóny a závodu společnosti Hyundai na straně druhé.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz