Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tréninkové kavárny v Čechách pomáhají již 10 let

15. 5. 2007 - PRAHA [Econnect / Green Doors]

-Foto Green Doors: Klub V. kolona-
-Foto Green Doors: Klub V. kolona-
Sdružení Green Doors letos v květnu slaví 10. výročí existence projektu tréninkové kavárny Na půl cesty. Na dnešek, tedy den výročí, byla proto u Café Na půl cesty v Centrálním parku na Pankráci připravena podvečerní oslava, která chce připomenout projekt, který jako první v České republice spojil rehabilitaci handicapovaných s běžným tržním prostředím a stal se tak inspirací pro mnoho podobných projektů v Česku i v zahraničí.

Výsledky projektu tréninkové kavárny ukazují, že mladým lidem, kteří kavárnu opustí, se daří hledat práci. Café Na půl cesty prošlo za 10 let celkem 204 klientů. V průměru 80% klientů po ukončení rehabilitace studuje nebo pracuje na běžném trhu práce. Z toho bez podpory cca 75%, s podporou přechodného nebo podporovaného zaměstnávání 25%. Klienti pracují například jako barman, prodavač, hlídač, skladník, v úklidu či v administrativě.

„Projektu Café Na půl cesty se podařilo před deseti lety uvést do praxe nové postupy v oblasti psychiatrické rehabilitace. V Čechách tehdy tyto postupy nebyly běžné. Naše péče klade důraz na trénink a přípravu na zaměstnání, poskytování sociálních služeb v běžných podmínkách komunity, každodenní kontakt veřejnosti a lidí s handicapem, což umožňuje přirozenou každodenní integraci,“ říká k výročí projektu ředitelka sdružení Lucie Broukalová.

Na oslavu deseti let Café Na půl cesty organizátoři pro návštěvníky připravili výstavu fotografií ze života kavárny, pětipatrový dort, výtvarný workshop pro děti i dospělé na téma „Co přejete Café k narozeninám?“ Sdružení také přichystalo u kavárny Infostánek aneb nebojte se zeptat a na programu je i hudební produkce - kapely Le Kapr, Hegeš, Grand Slam a Triryby.

„Café Na půl cesty“ je pilotní projekt sdružení. Kavárna vznikla v roce 1997 jako první české integrační tréninkové pracoviště pro lidi s duševním onemocněním. Sdružení Green Doors získalo hned v prvních letech za tento projekt dvě významná ocenění - Národní psychiatrickou cenou Vondráčkovy nadace a 2. místo v mezinárodní soutěži Lilly Schizophrenia Reintegration Awards. V letech 2002 a 2003 bylo Café Na půl cesty vybráno Open Society Institutem jako „modelový projekt“ pro střední a východní Evropu. Celkem sdružení Green Doors provozuje tři tréninkové kavárny - Café Na půl cesty, Klub v Jelení a Klub V. kolona. V nich Green Doors nabízí přípravu na zaměstnání a pracovní rehabilitaci pro mladé lidi s duševním onemocněním.

„Jsme rádi, že se Café Na půl cesty stalo inspirací pro řadu podobných projektů pro různé cílové skupiny – duševně nemocné, mentálně handicapované, tělesně postižené. Těší nás, že se „tréninkové kavárny“ staly jakýmsi českým specifikem na poli péče o lidi s handicapem,“ uzavírá Lucie Broukalová.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz