Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Patnácté září je opět dnem sbírky pro nevidomé a zrakově postižené

15. 9. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


- Dobrovolníci v Brně pomáhají při sbírce Světluška -

Na čtyři tisíce dobrovolníků dnes ve více než třech stovkách měst v České republice vyrazily do ulic s kasičkami ve tvaru lucerniček – mladí lidé se tak zapojili do projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška. Kolemjdoucím dnes nabízejí za benefičních 25 korun pohlednici malovanou nevidomou malířkou. Sbírka určená na pomoc nevidomým a zrakově postiženým tak vstoupila do svého druhého ročníku.

Dárci mohou získat jednu ze dvou různých pohlednic, pro něž motiv "potmě" nakreslila nevidomá malířka a bývalá paralympijská vítězka Pavla Valníčková-Francová. "Výtěžek celonárodní veřejné sbírky je určen zejména na pomoc nevidomým dětem a lidem s těžkým zrakovým a kombinovaným postižením, kteří se dostali do krizové životní situace," uvádějí organizátoři. Ze sbírky Světluška bylo již přitom od srpna loňského roku rozděleno téměř šest milionů korun a o příspěvek ze sbírky může požádat jakýkoli jednotlivec s těžkou ztrátou zraku nebo nezisková organizace, která pomáhá zrakově a kombinovaně postiženým lidem.

"Každá zakoupená pohlednice udělá radost dvakrát: těm, kteří pomáhají, protože se jejich 'Světluška' promění v konkrétní pomoc, a těm, kteří pomoc potřebují, protože do jejich života přinese více 'světla'," říkáředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková. "Každý se může dozvědět, jak jeho „Světluška“, kterou si vloni zakoupil, pomohla. A to nejen na www.svetluska.net, ale také na letáčku, který obdrží každý dárce," dodává.

Pomoc je možná nejen díky dárcům, kteří – byť drobnými částkami – dnes přispějí, ale také díky dobrovolníkům, kteří ve dvojicích dárce oslovují. "Zatím nám dnes přispělo asi deset nebo patnáct lidí," říká asi hodinu po zahájení žák brněnské základní školy Bosonožská Tomáš, který společně se spolužákem oslovuje kolemjdoucí na brněnské České ulici. To, že dnes nemusí do školy, nebylo rozhodně jediným důvodem, proč se zapojili. "Nevidomí to určitě mají těžší – nevidí, musí se spoléhat na ostatní. Sbírka jim určitě pomůže," míní Tomášův spolužák Marek. Na obdobnou sbírku by oba přispěli také, pokud by to bylo potřeba. "Záleží samozřejmě na co," upřesňuje Tomáš. "Pro děti do dětských domovů a podobně určitě. Jednou jsme měli sbírku věcí pro dětský domov i ve škole," doplňuje jeho spolužák.

"Světluškám" je možné do kasiček přispět v ulicích jen dnes, ale na konto určené na pomoc zrakově postiženým jsou dary přijímány i v průběhu roku. Kdo si nestačí koupit pohlednici od dobrovolníků, může Světlušku podpořit například odesláním dárcovské SMS – stačí napsat do textové zprávy kód DMS SVETLUSKA odeslat na číslo 87777. Zároveň zůstává otevřené sbírkové konto Světlušky „deset devítek“ 99999 99999/0600.

Cílem projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu je nejen získat potřebné finanční prostředky, ale také přiblížit široké veřejnosti překážky, se kterými se musí nevidomí v každodenním životě potýkat. Proto organizátoři i letos připravili řadu doprovodných akcí. "Na různých místech v ČR proběhne 'Den se Světluškou'. Malí i velcí budou mít možnost si prožitkovou formou vyzkoušet, jaké to je 'žít ve tmě' - poslepu překonávat různé překážky, rozeznávat vůně a tvary, absolvovat některé každodenní rutinní činnosti, jako je třeba příprava snídaně, oblékání nebo samostatný pohyb. Happeningové akce připravují domy dětí a mládeže, střediska volného času a partnerské neziskové organizace," lákají organizátoři.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz