Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Calla: Nové průzkumy uranu by neměly být povoleny

29. 5. 2007 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Calla/Econnect]

-foto-
-foto-
Podle Sdružení Calla momentální vysoká cena uranu láká nové prospektory. Firma TIMEX Zdice s.r.o. požádala Ministerstvo životního prostředí o stanovení průzkumných území pro jeho vyhledávání v lokalitách Jamné, Polná a Brzkov - Západ. Právě v těchto dnech probíhá povolovací řízení. Calla upozorňuje na rizika spojená s těžbou a také rozpor záměru se surovinovou politikou státu.

Těžba uranu představuje nevratný zásah do přírodních ekosystémů, je spojena s produkcí vysokého objemu radioaktivních a dalších toxických odpadů, jejichž konečná likvidace se promítne do životů současných obyvatel i několika dalších generací. S odstupem času může být pak velice problematické stanovit faktickou odpovědnost za likvidaci souvisejících dopadů této těžby.

V lokalitě Dolní Rožínka u Žďáru nad Sázavou, kde vláda prodloužila život posledního funkčního uranového dolu v Evropě, zatěžuje životní prostředí 90 ha odkališť obsahujících 10 miliónů radioaktivních a toxických kalů a zejména pak 406 tisíc m2 hald po těžbě uvolňujících radon. Obvyklý následek vdechování radonu je rakovina plic a další vznik zhoubných nádorů, který se může projevit i po desítkách let.

Náklady na sanaci dotčeného území a rekultivaci krajiny v Dolní Rožínce byly vyčísleny, dle posledních informací s.p. Diamo, na 5,2 miliardy Kč do roku 2021. V současné době je na území České republiky evidováno 3 768 starých zátěží uranového průmyslu, které je nutno sledovat a pravidelně kontrolovat. Celková výše nákladů, které bude třeba vynaložit na sanace lokalit zasažených těžbou uranu je 53 miliard a to až do roku 2040 a to především z veřejných zdrojů.

"Snaha firmy TIMEX je v rozporu se surovinovou politikou státu, která hovoří o ukončení dobývání uranu na území ČR," doplnila Hana Gabrielová ze sdružení Calla, které je účastníkem výše zmíněných řízení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz