Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Martin Bursík předal letošní Ceny ministra životního prostředí

6. 6. 2007 - PRAHA [Ekolist]

-Programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký Foto: Martin Mach/EkoList-
-Programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký Foto: Martin Mach/EkoList-
U příležitosti Světového dne životního prostředí udělil ministr životního prostředí Martin Bursík pět Cen ministra životního prostředí. Ceny se udělují osobnostem či organizacím, které se vyznamenaly přínosem pro životní prostředí.

Martin Bursík se v úvodní řeči pozastavil nad tím, jak média v souvislosti s návštěvou amerického prezidenta George Bushe informují o bezpečnostních opatřeních, o tom, co se bude podávat na Hradě na slavnostní tabuli a „o Brdech“, tedy radarové základně. „Přitom tento týden začíná v Německu konference G8 kvůli klimatu. Zdá se ale, že to Spojené státy nepodpoří. Tohle je téma, které by mělo být zmiňováno, když je zde George Bush,“ řekl Martin Bursík.

První Cena ministra ministra životního prostředí putovala ke sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina, která má dnes 37 organizací a funguje déle než 10 let. Ocenění získalo sdružení za každodenní soustavnou práci v ekologické výchově.

Další Cenu získali autoři Atlasu hnízdního rozšíření ptáků v České republice, ornitologové Vladimír Bejček, Karel Hudec a Karel Šťastný.

Za významný přínos v prosazování věcnosti a odbornosti do veřejné debaty o ochraně životního prostředí získal Cenu ministra také Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA a člen Rady vlády pro udržitelný rozvoj a Rady surovinové politiky Ministerstva průmyslu a obchodu. „Když něco říká Kotecký, tak to neznamená, že to vymyslel Kotecký, ale že se na tom podílelo třicet lidí z kanceláře Hnutí DUHA a dobrovolníci. Je to tedy daleko více cena pro ně,“ řekl Vojtěch Kotecký.

Za popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie, získal Cenu ministra také geolog a esejista Václav Cílek. Posledním oceněným byl Josef Fanta, který Cenu získal za celoživotní přínost ochraně přírody a vědecké ekologii. Fanta v letech 1963 – 1974 pracoval ve Správě Krkonošského národního parku, v současnosti se věnuje problematice Národního parku Šumava.

U příležitosti předávání Cen ministra životního prostředí byly vyhlášeny i výsledky výtvarné a literární soutěže Podej ruku přírodě. Soutěž byla určena pro děti a mládež a tematicky byla zaměřena na obnovitelné zdroje energií. Ve výtvarné soutěži zvítězila Ivana Krejčová ze Základní umělecké školy v Blatné (obrázek viz fotogalerie), v literární kategorii zvítězil Roman Krejčík z Cheznovice. Soutěž se konala v rámci kampaně Jaro pro Zemi, která dnešním dnem končí.

Předány byly také certifikáty k evropské ekoznačce, tzv. Květině. Získal ji Sporthotel Zátoň, autocamp OASA u Staňkovského rybníka a pražský hotel Residence Belgická, který získal i českou ekoznačku Ekologicky šetrná služba.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Doporučujeme ...


ZPRAVODAJSTVÍ ze světa NNO
: zprávy - tiskové zprávy - názory a komentáře - témata+kauzy

Občanská společnost - návod k použití
Občanská společnost - návod k použití - www.obcan.ecn.cz
Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU

Press servis - snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií
Služba Press servis + manuál Jak spolupracovat s médii

ikona Kormidlo.cz
www.Kormidlo.cz

ikona Dobrovolnik.cz
www.Dobrovolnik.cz

Obec konzultantů pro neziskový sektor

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz