Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika nesouhlasí s obaly z PVC pro prestižní značku KLASA

6. 6. 2007
-red- [Arnika/Econnect] -


Sdružení Arnika dnes vyzvalo Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), aby potravinám baleným do PVC nebyla nadále udělována prestižní značka kvality KLASA. V písemné výzvě žádá, aby se zákaz používání PVC jako potravinového obalu stal jednou z podmínek pro získání národní značky KLASA. Arnika uvádí, že kromě problémů při recyklaci a spalování hrozí i uvolňování nebezpečných látek do potravin.

„Obal je důležitou součástí samotného výrobku. Pokud je vyroben z PVC, mohou se z něj přímo do potravin uvolňovat velmi škodlivé látky jako ftaláty, adipáty či 4-nonylfenol. Pokud má být KLASA i nadále vnímána jako prestižní značka kvality, neměly by ji získat výrobky, u kterých hrozí takové riziko,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

"Považujeme za politováníhodné, že nepotřebný potravinový obal z PVC pyšnící se značkou KLASA lze jen obtížně bezpečně zlikvidovat. Jeho likvidace navíc může vést ke kontaminaci potravních řetězců nežádoucími látkami Především však považujeme za velmi nevhodné, aby značku „KLASA“ nesly výrobky, u kterých hrozí riziko uvolňování nebezpečných aditiv přímo do potravin," uvádí se ve výzvě Arniky.

Podle vedoucí kampaně Arniky “Nehrajme si s PVC” Ing. Miroslavy Jopkové však PVC neškodí jen během používání, ale i při výrobě a likvidaci. „PVC není jednoduché recyklovat a nepatří ani do kontejneru na tříděný odpad. Použitý potravinový obal z PVC často končí na skládce komunálních odpadů nebo ve spalovnách. Při skládkování se z PVC uvolňují nebezpečné ftaláty, adipáty a těžké kovy. Při spalování PVC vznikají chlorovodík a nebezpečné dioxiny. Během hoření se rovněž uvolňují těžké kovy. Je politováníhodné, že takto končí nepotřebný obal pyšnící se značkou KLASA,“ řekla Jopková.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz