Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival uprostřed Evropy potěší rozmanitostí kultur

11. 7. 2007 - ÚSTÍ NAD LABEM [Festival Mitte Europa]

Osm desítek letních hudebních, divadelních, výtvarných a literárních akcí po obou stranách tři sta kilometrů dlouhé hranice mezi severozápadem Čech, Saskem a Bavorskem připravili milovníkům umění pořadatelé letošního již XVI. Festivalu uprostřed Evropy. A jak je u této obří středoevropské přehlídky zvykem, půjde o zážitky neobyčejné a pro kulturní rok v pohraničí vrcholné.

"Pod letošním festivalovým mottem Variatio delectat - Rozmanitost potěší uvidí lidé v regionu od 10. června do 29. července skutečně pestrý a rozmanitý program s naplno zářícími i mladými vycházejícími hvězdami německého, českého, francouzského, skandinávského nebo palestinského uměleckého nebe i ze zámoří," uvedla mluvčí festivalu Klára Kovaříková.

Zazní duchovní i světská stará hudba renesance a baroka, klasika, moderna, keltské motivy, židovský klezmer, arabská a romská hudba, jazz i hip-hop. Na hradech, zámcích, v parcích, kostelích, lázeňských pavilonech, koncertních síních i ve vesnických stodolách prožije tradiční i nové mladé festivalové publikum z obou stran hranice špičkové hudební a pěvecké výkony, znovuobjevené historické i současné výtvarné práce, loutky, herce, architekty i balet.

Smyčce, sbory, bicí, dudy

V chrámu bavorského městečka Helmbrechts vystoupí s díly renesančního loutnového barda Johna Dowlanda a jeho současníků světoznámý kontratenor Andreas Scholl. Na loketském hradu zahraje klasicistní i moderní skladby od Mozarta k Ravelovi americká houslistka Mira Wang s renomovaným drážďanským cellistou Janem Voglerem. Obří, fantasticky zdobený kostel cisterciáckého kláštera v Oseku u Teplic uslyší všech šest Bachových motet v podání světoznámého bavorského chlapeckého sboru Tölzer Knabenchor.

Barokní poutní kostel na Chlumu Svaté Maří rozezní zase členové špičkového instrumentálního kvarteta NeoBarock, známí i z legendárního ansámblu Musica Antiqua Köln. Divoké jazzové kvarteto MSQ teprve osmnáctiletého, ale již dvakrát celostátně oceněného německého klavíristy a improvizátora Manuela Stübingera zahraje v přírodním atriu chomutovské galerie. Členové drážďanské filharmonie vystoupí spolu s kubánskými perkusionisty v karlovarském Grandhotelu Pupp a slavný izraelský dirigent Eli Jaffe bude v teplickém domě kultury řídit Beethovenovu Devátou.

Františkolázeňský parkový pavilon léčivých pramenů Solný a Luční přivítá přední moravský komorní soubor Camerata Moravia s díly raných německých romantiků a klasickým baletem, na nádvoří sokolovského zámku vylije svou černou duši romský rapper Radoslav "Gipsy.cz" Banga s kapelou vedenou romským houslovým virtuozem Vojtou "Bélou" Lavičkou známým i z kapel Álom, Deep Sweeden nebo cirkusového divadla Continuo. Sokolov přivítá také spolu s Novým Hradem u Loun unikátní soubor La beata Olanda spojující interpretaci nově objevených barokních skladeb s keltským folklórem a kromě klasických nástrojů používá k tomu i irské či francouzské dudy nebo keltskou harfu.

Festival jako vizitka Evropské unie

Letošní bavorsko-česko-saský multikulturní Festival uprostřed Evropy byl německou spolkovou vládou vybrán do kulturního rámcového programu německého předsednictví v Radě Evropské unie. Uměleckého ředitele festivalu a komorního pěvce Thomase Thomaschkeho rozhodnutí těší: „Tohoto výběru si vážíme a utvrzuje nás v naší práci, že přispíváme k evropskému porozumění a ke srůstání evropských regionů.“ Festival je proto možné navštívit také na webových stránkách www.eu2007.de v rubrice Kulturelles Rahmenprogramm - Rámcový kulturní program. Vlastní webové stránky festivalu s kompletním programem a mnoha dalšími informacemi jsou na adrese www.festival-mitte-europa.com.

Další zvláštností letošního ročníku je navazující první Divadelní podzim Festivalu uprostřed Evropy, který se uskuteční od 7. do 11. listopadu 2007 ve fojtské metropoli Plavně. Mimo jiné zde vystoupí divadla z Mostu, Ústí nad Labem a Chebu. Z Německa se zúčastní divadla z Plavna, Freibergu, Annabergu, Stollbergu a z Čech divadla z Mostu a Ústí nad Labem.


Klára Kovaříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz