Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský festival filozofie zavítá do Velkého Meziříčí

18. 6. 2007 - VELKÉ MEZIŘÍČÍ [Econnect]

-Freska „Athénská škola“ od Rafaela Santi.-
-Freska „Athénská škola“ od Rafaela Santi.-
Významnou akci bude hostit od pátku 22. června do neděle 24. června město Velké Meziříčí. Uskuteční se zde Evropský festival filozofie, konkrétně jeho česká část. Mottem festivalu je Změna a stálost. Třídenní festival patří pro město k nejdůležitějším společenským událostem tohoto roku.

Změna a stálost – Filozofie a dnešní svět

Pro město jde o velkou poctu, že se právě v něm uskuteční česká část Evropského festivalu filozofie. Myšlenka uspořádat festival filozofie není nová, zrodila se již před sedmi lety v italské Modeně. Jeho hlavním cílem je oslavit filozofii a literaturu a přenést je z akademického prostředí do běžného života a prostředí typického pro dnešní uspěchanou dobu.

Tedy sestoupit z akademické půdy směrem k lidem a prostředí, kde se běžně pohybují. Má především oslovit vnímavé a mladé lidi, avšak nejen je. Všechny, kdo chtějí přemýšlet o svém životě a o světě, ve kterém žijí. Letos poprvé se festival přesunul i za hranice Itálie a koná se jednak ve Francii v Saint Emilion a právě ve Velkém Meziříčí na Vysočině.

Celý festival je rozdělen celkem do tří částí – organizačních bloků v rámci tří festivalových dní. Slavnostně zahájen bude v pátek 22. června, v sobotu 23. června se uskuteční hlavní program a v neděli 24. června potom akce vyvrcholí.

Setkání českých i zahraničních filozofů s širokou veřejností

Primárním cílem festivalu je navrátit filozofii na místa svého vzniku, tedy veřejná prostranství (viz antické Řecko). Festival má také přispět nejen k propagaci samotné filozofie, ale především podpořit rozvoj literatury a kultury u široké veřejnosti, zejména pak mladých lidí. Nabídne zajímavá setkání evropských a českých filozofů i mnoha zajímavých osobností z veřejné, společenské sféry. Připraveny jsou celkem tři hlavní programové bloky – filozofie, architektura a doprovodné kulturní programy.

Hlavním programovým dnem bude sobota 23. června. Na nádvoří zámku vystoupí zahraniční filozofové. Vystoupí zde se svými příspěvky profesoři Marta Fattori z Univerzity v Římě a Ilios Yannakakis z Univerzity v Lille. Dále se pak představí přední čeští filozofové Erazim Kohák a Petr Horák, ale i další zajímavé osobnosti.

Všechny vstupy na jednotlivé programové bloky jsou zdarma. Je také možné přespání v místních tělocvičnách. Festival slibuje zajímavá setkání a inspirativní myšlenky pro všechny, kteří jsou přístupni hledání odpovědí na aktuální otázky dneška. Navíc je otevřen všem zájemcům bez rozdílu věku, vzdělání či politického a náboženského přesvědčení.

Podrobné informace o festivalu na www.mestovm.cz a www.jupiterclub.cz.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz