Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Meziměsto pomůže rožnovskému Domovu Kamarád

19. 6. 2007 -, Econnect

-foto-
-foto-
Melancholičtí folkaři Bratři Orffové a držitelé Anděla 2006 Žamboši: to jsou hlavní hvězdy benefičního festivalu Meziměsto, který proběhne poslední červnovou sobotu v Zašové u Valašského Meziříčí. Na pódiu se 30. 6. představí celkem devět kapel. Výtěžek ze vstupného je určen na pomoc Domovu Kamarád v Rožnově pod Radhoštěm, zařízení, které pomáhá duševně i tělesně postiženým lidem.

Vedle Bratří Orffů a kapely Žamboši se návštěvníci festivalu mohou těšit na bohatý program zabírající širokou škálu žánrů: ten zahájí Zašovský chrámový sbor s dětmi z Domova Kamarád, dále vystoupí písničkář z Kroměříže Štefan Osciatka, "etno-metlo-folk" z Krhové – kapela Houby, domácí folkrockové uskupení Akustik Rauš, folklorbeat Z Horní Dolní a dál na jih z Horní Bečvy, rožnovská neopopová kapela ME2D a valašskomeziříčský Joe Bar Blues Street.

Jak nápad uspořádat benefiční festival vznikl? "Původně jsme chtěli udělat jen koncert v Zašové, protože tam nic podobného už dlouho neproběhlo. Nakonec jsme přišli na to, že by bylo lepší udělat rovnou malý festiválek," vysvětluje frontman kapely Akustik Rauš a zároveň spolupořadatel festivalu Radek Koutný. "Aby to bylo zajímavější, rozhodli jsme, že část výtěžku ze vstupného poputuje na konto Domova Kamarád, což je vlastně sociálně terapeutická dílna pro fyzicky a mentálně postižené klienty, kteří na Meziměstu také vystoupí," dodává.

Na festivalu návštěvníky nečeká jen hudba a příjemné občerstvení. Za zakoupený lístek v hodnotě 99 korun dostanou jako upomínku navíc i keramický přívěšek, který zhotovily děti z Domova Kamarád. A v sále, kde bude probíhat hudební produkce, bude i videoprojekce výtvarníka Vaška Šipoše z Ostravy, který bude během vystoupení malovat vše zajímavé kolem sebe elektronickou tužkou.

Posláním rožnovského Domov Kamarád, pro který je benefiční festival pořádán, je předcházet sociální izolaci lidí s mentálním a tělesným postižením. Svým klientům nabízí mimo jiné využití řemeslných dílen, muzikoterapii, divadelní či hudební kroužek, ale například i nácvik každodenních sebeobslužných činností. Výtěžek z festivalu Meziměsto pomůže domovu v provozování právě takových aktivit. "Za odevzdané peníze můžou pořídit kupříkladu keramickou hlínu nebo jiný materiál, který potřebují k zhotovení svých výrobků. Hlavně se ale mediálně zviditelní a lidé si všimnou, že něco takového v regionu vůbec existuje. Každá taková organizace je závislá na sponzorských darech a grantech," vysvětluje Radek Koutný.

Multižánrový festival Meziměsto pomáhá druhým rokem. Na loňském ročníku festivalu, který ještě pod názvem Hufest získal finanční prostředky pro Ústav sociální péče v Zašové, vystoupili mimo jiné holandská zpěvačka a klavíristka Wotienke se svou doprovodnou kapelou, skupina Docuku, František Segrádo nebo Lucie Redlová. Akce je nezisková, pozvané kapely zahrají za menší honoráře než obvykle a i obec Zašová vyšla pořadatelům vstříc, když jim dala zdarma k dispozici prostory sálu obecní besedy. "Bez dobrovolníků by se festival nemohl uskutečnit. Jsme rádi, že v Zašové taková akce vůbec je," uzavírá Radek Koutný.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Festival Meziměsto
Domov Kamarád

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz