Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Recyklovaného papíru v Olomouci přibývá, ale může být i lépe

19. 6. 2007 - OLOMOUC [Hnutí Duha Olomouc]

-foto-
-foto-
Redakce Ekologických listů, olomouckého měsíčníku, který vydává Hnutí DUHA Olomouc, provedla ekospotřebitelský průzkum v olomouckých papírnictvích se záměrem zmapovat množství výrobků z recyklovaného papíru na našem trhu. Celkem jsme navštívili 16 papírnictví, dohromady našli 21 výrobků z recyklovaného papíru (od sešitů a bloků přes krabice a archivní boxy až po papírové tácky a omalovánky).

Nejvíce se v papírnictvích prodávají sešity z recyklovaného papíru, bloky, trhací bloky kostka či spirála, tiskopisy, pořadače, složky a toaletní papír – tyto výrobky jsou v sortimentu většiny olomouckých prodejen, naopak nedostatkovým zbožím“ jsou stále obálky, kancelářský papír, pytle, podložky, ubrousky a balicí papír. Největší sortiment výrobků z recyklovaného papíru má síť sedmi papírnictví společnosti Asopol, dále pak Spektrum služeb na ulici Polská a papírnictví Mgr. Riedl na Dolním náměstí.

Průměrný občan České republiky spotřebuje za rok okolo 140 kg papíru, přičemž toto číslo každým rokem roste. Těžba dřeva pro výrobu papíru však značně zatěžuje přírodu, stejně jako bělení papíru chemikáliemi a obrovská spotřeba vody. Statisíce tun kvalitního papíru navíc každým rokem končí na skládkách nebo ve spalovnách. Recyklací papíru se přitom ušetří víc energie, než by se vyrobilo spálením tohoto materiálu. Papír je přitom možné recyklovat až sedmkrát; například 110 tun sběrového papíru „ušetří“ zhruba jeden hektar osmdesát let starého lesa.

„Sortiment výrobků z recyklovaného papíru se v Olomouci neustále zvětšuje, nicméně mohlo by být ještě lépe. Recyklovaný papír je stejně kvalitní jako papír klasický, zákazník si pouze musí zvyknout na jeho našedlou barvu a vláknitější stukturu. Nákupem výrobků z recyklovaného papíru se stáváme uvědomělými spotřebiteli tím, že konkrétními kroky přispíváme k ochraně životního prostředí,“ řekla Barbora Božková z Hnutí DUHA Olomouc.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz