Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Europoslanci podpoří výzvu k ukončení krutých pokusů na primátech v EU

27. 6. 2007 - PRAHA [Svoboda zvířat]

-foto-
-foto-
Dnes se budou europoslanci jedenácti evropských zemí podílet před sídlem Evropského parlamentu v Bruselu na symbolickém "vypuštění opic" z klecí. Akci pořádá Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE). Cílem akce je upozornit na utrpení primátů v evropských laboratořích a výzva k ukončení experimentů na těchto vysoce vnímavých a inteligentních tvorech. Akce se zúčastní organizace z jedenácti členských zemí ECEAE včetně Svobody zvířat z ČR.

Každý europoslanec otevře klec své země a vypustí člověka v kostýmu opice, aby poukázal na příležitost ukončit v nejbližších letech pokusy na primátech. V následujících měsících se bude na půdě Evropského parlamentu jednat o směrnici 86/609 EEC, která se týká pokusů na zvířatech a do níž se bude ECEAE snažit prosadit zákaz pokusů na primátech. Je to jedinečná příležitost, jak ukončit kruté a vědecky neopodstatněné experimenty na tvorech, jejichž schopnosti trpět je srovnatelná s lidskou.

Přes 80% ze 40 000 občanů EU ve výzkumu veřejného mínění uvedlo, že považují pokusy na primátech jako nepřijatelné.

Michelle Thew z ECEAE říká: "Tato akce ukazuje sílící nesouhlas napříč Evropou s použitím citlivých tvorů k bolestivých experimentům. ECEAE vyzývá EU k využití možnosti vzdát se jako první na světě použití primátů ve výzkumu a místo nich využívat moderních a humánních metod výzkumu."

Koordinátorka kampaně Nejbližší příbuzní Barbora Večlová ze Svobody zvířat říká: "Každým rokem je v EU použito asi 10 000 primátů, především makaků a kosmanů. Jsou používáni hlavně k testům toxicity, základním a lékařském výzkumu. Tyto pokusy jsou nejen velmi kruté, ale nepřinášejí ani spolehlivé výsledky, které by byly použitelné k léčbě lidských onemocnění."

Akce začne 27.7. ve 14.30 před Evropským parlamentem v Bruselu. Účast přislíbili europoslanci a europoslankyně: Karin Resetarits (Rakousko); Bart Staes, Frieda Brepoels a Pierre Jonckheer (Belgie); Satu Hassi (Finsko); Hiltrud Breyer (Německo); Guido Sacconi a Pasqualina Napoletano (Itálie); David Hammerstein (Španělsko); Jens Holm (Švédsko); Sajjad Karim (Velká Británie), a další.

The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) je aliance 18 profesionálních i neziskových organizací z celé Evropy s cílem ukončit pokusy na zvířatech. Více informací: www.eceae.org


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz