Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den Dunaje – Den Moravy v Olomouci

2. 7. 2007 - OLOMOUC [Unie pro řeku Moravu]

-foto-
-foto-
Již třináct let se 29. června mezinárodně slaví Den Dunaje. V České republice letos oslavy probíhaly v Olomouci a byly věnovány řece Moravě. Zhruba dvacítka zájemců dále shlédla výstavbu obtokového koryta, jež významně přispěje k protipovodňové ochraně města.

Unie pro řeku Moravu, která Den Moravy v Olomouci organizovala, připravila pro návštěvníky různorodý program, který zahrnoval:

  • plavbu na kanoích a raftech po řece Moravě v Olomouci (trasa Černovír - Envelopa),
  • prezentaci studie na zkapacitnění koryta Moravy, revitalizaci jejího toku a celé poříční zóny,
  • exkurzi na probíhající stavbu obtokového koryta kolem jezu na Nových Sadech
  • a kulturní část akce, která probíhala za učinkování souboru „Hudecká musica Veronica“.
  • „Bohužel z důvodu vypuštění jezové zdrže jsme nemohli zájemcům umožnit individuální plavbu po Moravě v oblasti Envelopy, která byla původně plánovaná, celkově jsme však s proběhlou akcí velmi spokojeni“, sdělil Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu. U soutoku Moravy a Bystřice se sešlo několik desítek lidí, aby se připojili k členům a příznivcům Unie pro řeku Moravu. Další se jenom zastavili, aby si prohlédli vystavené prezentace či vzali vyložené informační materiály.

    „Pro uspořádání Dne Dunaje v Olomouci jsme se rozhodli z důvodu probíhajících a zejména plánovaných protipovodňových opatření na řece Moravě ve městě. Chtěli bychom, aby tyto rozsáhlé stavební aktivity byly využity i pro revitalizaci toku Moravy a zpřístupnění poříční zóny pro obyvatele města“, zdůraznil Michal Krejčí. „Moravu je třeba začlenit do organismu města a vytvořit podél ní zelený koridor, jež budou moci lidé využívat při pobytu ve městě. Naším cílem je také umožnit řece, tam kde je to možné, určitou možnost vývoje koryta, jež může spočívat třeba ve vytváření štěrkových náplavů. Pozvolné břehy a štěrkové lavice jsou atraktivní i pro zájemce o koupání v řece, kterých je dost, mají však do vody v současnosti stížený přístup“, uvedl dále Michal Krejčí.

    „Občané naše postoje ve značné míře sdílejí a přišli nám vyjádřit svou podporu. Je ovšem nutné říct, že veřejnost je ze strany města a dalších institucí velmi málo informována o tom co se s Moravou v Olomouci chystá a nemá tak šanci projevit své postoje a připomínky. To chceme změnit,“ řekl také Michal Krejčí.

    Zhruba dvacítka zájemců dále shlédla výstavbu obtokového koryta, jež významně přispěje k protipovodňové ochraně města. Exkurzi umožnil státní podnik Povodí Moravy, které je hlavním investorem stavby. Ředitel místního závodu Horní Morava Mojmír Pehal a Miroslav Pauch osobně celým staveništěm účastníky exkurze provedli a zodpovídali jejich všestranné dotazy. „Celková částka na stavbu povodňového koryta, mostů, přeložky kanalizace a dalších sítí se vyšplhá přes 420 mil. korun,“ uvedli pracovníci Povodí Moravy.

    „Příští rok bychom oslavu Dne Dunaje chtěli opět pořádat v Olomouci a v blízkém Litovelském Pomoraví, plánujeme též do budoucna realizovat akce na podporu koupání v řekách a další zajímavé aktivity,“ uzavřel své zhodnocení Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu, jejíž kancelář v Olomouci sídlí na Dolním náměstí.

    Den Dunaje

    Před 13 lety, 29. června 1994, byla podepsána Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje s úmyslem iniciovat změny a opatření vedoucí k vyřešení výše uvedených problémů. Mezinárodní komise pro ochranu řeky Dunaje, mezivládní instituce zemí povodí Dunaje známá pod anglickou zkratkou ICPDR (International Commision for the Protection of the Danube River), stanovila 29. červen "Dnem Dunaje" s cílem, aby se tento den dostal do povědomí ministerstev příslušných zemí, vodohospodářských organizací a jiných zainteresovaných vládních a nevládních organizací v celém povodí Dunaje.

    Při přípravě Dne Dunaje ICPDR úzce spolupracuje s Organizaci spojených národů (v rámci tzv. Dunajského regionálního projektu - společného projektu Rozvojového programu OSN a Světové banky) i jinými organizacemi, jako je například Dunajské environmentální fórum (jedna z největších evropských nevládních organizací), Global Water Partnership (GWP) a WWW (Worldwide Fund for Nature - Světový fond na ochranu přírody).


    -red-

    DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz