Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Sluneční aktivita není příčinou globálního oteplování

13. 7. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


-foto- Vědci vyvrátili tezi, že za globální oteplování může zvýšená sluneční aktivita a že současná změna klimatu může být vysvětlena přirozeným cyklem Slunce, napsal deník Independent. Padlo tedy oblíbené tvrzení těch, kteří popírají vliv skleníkových plynů na klimatické změny.

Analýza záznamů veškeré sluneční aktivity v posledních několika desítkách let - jako například slunečních skvrn a magnetických polí - ukázala, že od roku 1985 sluneční aktivita znatelně klesá, zatímco globální oteplování stále pokračuje. Mike Lockwood z Rutherford Appleton Laboratory v Chiltonu v Oxfordshire řekl: "V roce 1985 Slunce v každém ohledu udělalo naprostý obrat. Domníváme se, že to je téměř nezvratný důkaz, že Slunce k současnému globálnímu oteplování nepřispívá."

Mike Lockwood a jeho kolega Claus Fröhlich ze Světového radiačního centra ve švýcarském Davosu vypracovali nejsilnější argument proti tvrzení, že současné oteplování je součástí přirozeného cyklu sluneční aktivity. "Máme pádný důkaz o vlivu Slunce na Zemi v době před průmyslovou revolucí a rovněž Slunce mohlo mít vliv i po průmyslové revoluci v první polovině minulého století," napsali podle Independentu vědci. Avšak zhruba od roku 1940 už neexistuje důkaz o tom, že by byl nárůst průměrných globálních teplot způsoben sluneční aktivitou. "Naše zjištění ukazují, že pozorovaný prudký vzestup globálních teplot po roce 1985 nemůže být připisován variabilitě aktivity Slunce, které se někteří dovolávají, a vůbec nezáleží na tom, jak moc se tato variabilita zvětšila," tvrdí vědci.

Teorie, že minulé změny v solární aktivitě mohou vysvětlit některé změny klimatu před průmyslvou revolucí, vědci nezpochybňují, píše Independent. V předchozích stoletích, například zejména mezi léty 1420 až 1570, kdy Vikingové museli opustit svá sídla v Grónsku, solární minima korespondovala s neobvykle chladným počasím. Stejně jako "malá doba ledová" v 1. století. Avšak klimaskeptici tohoto využívají ve sporu, zda za globální oteplování mohou skleníkové plyny antropogenního původu. Například v pořadu Velký švindl globálního oteplování (The Great Global Warming Swindle), který uvedla britská televize Channel 4, byl vzestup solární aktivity v druhé polovině 20. století chybně prezentován tak, jako by perfektně kopíroval vzestup globálních průměrných teplot.

Mike Lockwood řekl, že se rozčílil, když viděl dokumentaci, napsal Independent. Tvůrci pořadu totiž odstřihli grafy teplot a cyklu slunečních skvrn z 80. let, protože oba jevy začaly jevit opačný trend. "Problém je, že teorie sluneční aktivity a klimatu byly zneužity při vysvětlování současného oteplování. Skeptikové převzali perfektně odvedenou vědeckou práci a znevážili ji," řekl Mike Lockwood. Britská Královská společnost k tomu sdělila: "Existuje malá společnost lidí, kteří se snaží zmást veřejnost ohledně příčin klimatických změn. "Často zkreslují vědu, když ve skutečnosti jsou důkazy den ode dne silnější."

Podle článku Steva Connora v deníku Independent ze dne 11. 7. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
PODPOŘTE Econnect
Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz