Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kosení 2007 – mezinárodní péče o chráněná území

16. 7. 2007 - KNĚŽICE [Chaloupky - Středisko pro vzdělávání a výchovu v přírodě]

-Foto: archiv ČSOP Kněžice – Z loňského mezinárodního workcampu – kosení Urbánkova palouku.-
-Foto: archiv ČSOP Kněžice – Z loňského mezinárodního workcampu – kosení Urbánkova palouku.-
V neděli 22. července začne v řadě již třetí mezinárodní letní kosení dvou chráněných luk v okolí střediska Chaloupky – Urbánkův palouk a Na Podlesích u Hrutova. Celkem asi 4 hektary budou ručně posekány v průměru 20 českými a zahraničními dobrovolníky. Letos uvítáme díky spolupráci s organizací INEX-SDA celkem 9 zahraničních dobrovolníků, kteří přijedou ze Srbska, Ukrajiny, Jižní Koree, Francie a Švýcarska.

Zahraniční i čeští účastníci budou přijíždět během neděle. V pondělí budou všichni účastníci seznámeni s blízkým okolím střediska a proběhne také teoretická příprava a školení o bezpečnosti práci při kosení luk. Samozřejmě nebude chybět ani beseda o smyslu celé akce a ochraně přírody.

„Mezi zahraničními a českými nováčky mezi dobrovolníky neděláme rozdíl. Všem se ostřílení kosáci a kosačky věnují stejně. Po celou dobu bude dorozumívacím jazykem angličtina. Na jazykovou bariéru jsme ani v jednom z předešlých dvou workcampů nenarazili. Je mnoho způsobů, jak se dorozumět a slova jsou jen jedním z prostředků.“ uvedla Iveta Vorlíčková, koordinátorka akce.

Od úterý začnou plně pracovní povinnosti – vstávání v půl páté ráno, aby se zavčasu došlo na louky. Pro sečení trávy je nejdůležitější, aby byla mokrá. Většinou kolem desáté hodiny je již tráva suchá a nedá se sekat. Tak přichází na řadu odpočinek. Odpoledne budou věnována rukodělným činnostem (svíčky z včelího vosku, drátování, smaltování apod.), sportovním aktivitám nebo pracem na budování nového venkovního areálu střediska. V podvečerních hodinách se jde opět na louku.

Kosit se bude podle šikovnosti kosáků a kosiček asi tak do pátku. Pak přijde na řadu sušení sena a jeho odvoz z louky. To se již nevstává časně, ale je třeba být vždy ve střehu a zavčas seno skopit, když se blíží déšť.

Přidáváme i výzvu - kdo z drobných chovatelů zvířat by měl zájem o seno, nechť se ozve na středisko Chaloupky na tel. 568 870 434 nebo na mobil 731 440 922. Pomůžeme i s nakládáním.

Díky podpoře z Fondu Vysočiny bude pro účastníky připravena exkurze za krásami našeho kraje. Kdy to přesně bude, to určí počasí. Chystáme se navštívit památky UNESCO v Telči a její blízké okolí.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz