Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česko nedělá pokroky v integraci Romů

18. 7. 2007
[Radio Praha / Econnect] -


Česko v posledních dvou letech neudělalo příliš velký pokrok ve zlepšení situace Romů a v jejich integraci. Mezi devíti zeměmi střední a východní Evropy, které se v roce 2005 zapojily do programu Dekáda Romů, skončilo na čtvrtém místě. Vyplývá to z hodnocení Dekády, kterou ve všech zúčastněných státech provedly neziskové organizace.

Mezinárodní program Dekáda ke zlepšení integrace Romů potrvá do roku 2015. Kromě Česka se do něj zapojily Maďarsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Černá Hora, Makedonie a Chorvatsko. V ČR se zaměřuje na vzdělávání, zaměstnanost, bydlení a zdraví.

V oblasti vzdělání Česko skončilo předposlední, a to i přesto, že v základních školách působí romští asistenti. Mnoho romských dětí se ale ocitá ve speciálních školách bez pořádné šance na další vzdělávání a uplatnění.

Ve druhé polovině žebříčku bylo Česko i v zaměstnanosti Romů, v přístupu ke zdravotní péči či v opatřeních proti diskriminaci. ČR totiž stále nemá antidiskriminační zákon. V oblasti zdraví zas sklízí kritiku například to, že na romské komunity se nezaměřují žádné preventivní zdravotní akce. Zpráva také připomíná, že v ČR neexistuje sociální bydlení.

Dekáda romské inkluze je mezinárodní iniciativa osmi států (Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Srbsko a Černá Hora), která probíhá od roku 2005 do roku 2015. Iniciativa vznikla na podnět Světové banky a Open Society Institute, nevládní instituce založené filantropem Georgem Sorosem. Jde o politický závazek zúčastněných států, jež dává jedinečnou možnost řešit chudobu, sociální vyloučení a diskriminaci romských komunit v regionálním měřítku.

Základním cílem Dekády je podstatné zlepšení životní situace Romů, a to především v oblasti vzdělání, bydlení, zdraví a zaměstnanosti. Účastnické státy se zavázaly k vytvoření a uplatňování politik a programů přispívajících ke zmenšení chudoby a sociálního vyloučení Romů. Kromě základních cílů v oblasti vzdělání, zaměstnání, bydlení zdravotní péče iniciativa řeší průřezová témata diskriminace, diskriminace podle pohlaví a chudoby. Akční plány v jednotlivých státech nenahrazují existující národní strategie pro integraci romských komunit, spíše je vhodným způsobem doplňují a posilují.

Při naplňování programu je podstatné plné využití a zapojení Romů samotných. Aktivity realizované v rámci Dekády jsou financovány ze státních rozpočtů zúčastněných států.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz