Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V suché oblasti Afghánistánu pomůže Člověk v tísni s pitnou vodou

20. 7. 2007 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

Kde je voda, tam je život. Během následujícího roku proto společnost Člověk v tísni v Afghánistánu postaví či opraví více než sto vodních zdrojů. Organizace také poskytne hygienické školení pro takřka 40 000 lidí hornatého okresu Zare v severoafghánské provincii Balkh.

„Okres Zare je odlehlá a velice suchá oblast, kde přesto žijí lidé, kteří dokážou vodu získávat a hospodařit s ní. A to chceme naším projektem podporovat a rozvíjet. Tady do písmene platí - kde je voda, tam je život,“ říká vedoucí projektu Jan Faltus. Ročně v Afghánistánu kvůli špinavé vodě zemře na 85 tisíc dětí.

Člověk v tísni nepřetržitě poskytuje pitnou vodu afghánskému venkovu již pátým rokem. Letos se zaměřuje na jižní cíp provincie Balkh. V okrese Zare pracují od května – staví studny, chrání vodní zdroje, školí o hygieně a vypracovávají krizový plán pro období sucha – to vše ve spolupráci s místními komunitami a ministerstvem pro místní rozvoj. Projekt financuje humanitární fond Evropské komise ECHO. Programy změřené na zajištění pitné vody patří k prioritám fondu ECHO a Člověk v tísni je v této oblasti jeho dlouholetým partnerem.

V Zare Člověk v tísni využívá zkušeností z minulých let. Na základě stavu tradičních zdrojů vody společnost staví, opravuje a čistí studny, buduje ochrany pramenišť a kope tzv. kandázy, což jsou sběrné nádrže na dešťovou vodu vykopané ve vápencovém skalním masivu. „My víme jak a kde kandázy stavět. Vždyť se tu staví odnepaměti. Přesto jich máme málo, jejich kapacita nestačí. Když je suchý rok, celá vesnice odchází za vodou k třicet kilometrů vzdáleným pramenům,“ říká Paykar, staršina vesnice Bande Qudok.

Kromě vody je velkým problémem Zare negramotnost a z ní pramenící neznalost základních hygienických standardů. Na tento problém se zaměřuje vzdělávací část programu. Školení o základní hygieně probíhají ve školách, mešitách i domácnostech. Hlavním cílem je snížit úmrtnost dětí a nemocnost působenou používáním kontaminované vody. „Lidé tu pijí vodu z řeky, i když o dvě stě metrů dál mají krásně čistý pramen. Tomu chceme zabránit. Musí pochopit, že mezi čistou a špinavou vodou je velký rozdíl,“ podotýká Faríd, vedoucí školícího týmu společnosti Člověk v tísni.

Celý projekt Češi poté předají afghánskému ministerstvu pro místní rozvoj, které přebere zodpovědnost za údržbu zdrojů a případné další aktivity.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz