Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Střeláku zahrají Legendary Pink Dots

26. 7. 2007 -, Econnect/KBČ

Legendary Pink Dots? Hudba z vesmíru? Z paralelních světů? Uhrančivě svůdná melancholická směs utkaná z vynalézavých syntezátorů, plačtivého vokálu a neodmyslitelného hravého saxofonu. V sobotu 28. července se „legendární růžové tečky“ povalí ze Střeleckého ostrova. Předskokany se jim od 19:30 v letním kině stanou moravští softeletroničtí Midi lidi. A závěr večera naplní mysteriózní filmová meditace Darrena Aronofského Fontána.

Kultovní psychedelická skupina, jejíž podmanivé písně těží z new romance, psychedelie a krautrocku. Uhrančivě svůdná melancholická směs utkaná z vynalézavých Silvermanových syntezátorů, plačtivého Ka-Spelova vokálu a neodmyslitelného hravého saxofonu Nilse van Hoornblowera. Definovat hudbu LPD je téměř nemožné. Zkusme jejich hudbu označit jako experimentální, ambientní, post rockovou, new wave, industriální, nefolkovou, new age…

Legendary Pink Dots vznikli v roce 1980 v londýnském squatu a do vínku jim bylo dáno okouzlení propuknuvší vlnou syntezátorové new romance v kombinaci s ohlasy o dekádu staršími hudebními žánry. Stěžejní postavou Legendary Pink Dots je zpěvák, autor textů a většiny písní Edward Ka-Spel, jehož eruptivní básnické vize (je schopen své texty na pódiu improvizovat) spřádají bizarní příběhy na pokračování s postavami Lisy, Lilith, Opice či Kapitána, vášnivé lovesongy i psychedelickou estetikou ovlivněné sci-fi vize, v nichž mluví ústy televizních "duchů", či doufá, že Válka světů nezačne, dokud neumyje nádobí. Svou tvůrčí vizi Pink Dots nazývají "Terminal Kaleidoskope" - krasohled namířený na pestrý vesmír chvíli před jeho zánikem.

Elektronický projekt Midi lidi vznikl jako světlá odnož temnějšího hudebního tělesa Krásný Stěhovák Gerard & Sexuální Nábytek ve spojení s video-kamarády z Fiume. Hrají elektronickou hudbu ve svébytném stylovém mixu doprovázenou odsekávanými zpěvy českých textů. Midi persony jsou navíc známé v českém kulturním světě jako filmaři (Petr Marek - Láska shora 2002, Nebýt dnešní 2005, hudba k filmu Mistři), divadelní performeři (Prokop Holoubek a Petr Marek - Dekadentní divadlo Beruška) a vizuální umělci (Filip Cenek, Magdalena Hrubá, Markéta Lisá, Jan Šrámek – aka VJ Kolouch).

Večer zakončí ve 22 hodin film Fontána. Fontána je příběhem o dlouhé životní cestě muže, který se rozhodl postavit osudu a svést s ním věčný boj o záchranu milované ženy. Jeho epická cesta začíná v 16. století ve Španělsku, kde se jako dobyvatel Tomas (Hugh Jackman) vydává hledat Fontánu mládí – legendární artefakt, jenž údajně nese dar věčného života. Jako současný vědec Tommy Creo se zoufale snaží nalézt lék na rakovina, na kterou umírá jeho milovaná žena Isabel (Rachel Weisz).

A jako poutník vesmírem Tom z 26. století začíná během cesty konečně rozumět tajemstvím, která jej sužovala po celé tisíciletí. Zatímco Thomas ve třech rozlišných inkarnacích – jako válečník, vědec a průzkumník – objevuje tajemství života, lásky, smrti a znovuzrození, tři různé příběhy směřují ke společné pravdě. Film Fontána je strhujícím i intimním příběhem o lásce a snaze vyrovnat se s lidskou smrtelností, který se odehrává ve třech různých epochách.

Kinematograf bratří Čadíků (KBČ) je společností, která provozuje 13 mobilních kin. Pod hlavičkou KBČ funguje i letní kino v Praze na Střeleckém ostrově, které je spojeno již tradičně s tříměsíčním kulturním festivalem. V roce 2004 byl nově zřízen i obdobný kulturní stánek v Brně u Semilasa. Dva pojízdné kinoautobusy působí od roku 2002 na Slovensku. Od téhož roku Kinematograf rozšířil své pole působnosti a vyjel promítat filmy do západní i východní Evropy, kde zaznamenal velký ohlas.

Letní kino je hojně navštěvováno díky originálním filmovým představením, na která mohou diváci zavítat například s kočárkem, přijet na kole nebo přijít se svým čtyřnohým přítelem. To vše vytváří neopakovatelnou atmosféru, kterou nelze nalézt v žádném jiném z pražských kin. Vychutnávat si ji můžete od 3. června do začátku září od půl desáté večer. Promítá se i za nepřízně počasí, kdy diváci mohou sledovat program ze stanu. Obzvláště filmová představení v bouřce se setkala s vůbec největším ohlasem.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Festival Střelák 2007

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz